Landhuis Zijlstra

Locatie Leutinkweg 45
Architect J.B. van Loghem
Bekend van Betondorp, Amsterdam
Jaar 1933
Bouwstijl Nieuwe Bouwen
Opdrachtgever W. en J. Zijlstra
Bijzonderheden Rijksmonument

Landhuis Zijlstra, ook wel ’t Kôrnegoar genoemd, is één van de weinige modernistische villa’s uit het interbellum in de omgeving van Enschede. Het werd in 1933 gebouwd naar een ontwerp van architect J.B. van Loghem in opdracht van J. Zijlstra. Van Loghem behoorde tot de architecten van het Nieuwe Bouwen, een architectuurstroming die in de jaren ’20 van de vorige eeuw kwam opzetten en aanhangers kende als Gerrit Rietveld, Johannes Duiker en Leendert Cornelis van der Vlugt. Deze architecten keerden zich af van traditionele en decoratieve bouwwijzen en kozen voor een sobere, functionele en universele bouwstijl. Landhuis Zijlstra was Van Loghem’s eerste witte woonhuis.

Het landhuis is een zuiver voorbeeld van het Nieuwe Bouwen. Het is ontworpen volgens de functionalistische opvatting ‘vorm komt voort uit functie’ en is geconstrueerd met lateien, kolommen, staal en beton. Licht, lucht en ruimte waren belangrijke kenmerken van deze architectuur. Het huis heeft horizontale panoramaramen met stalen kozijnen, die een prachtig uitzicht bieden op de tuin en veel daglicht toelaten. De strakke, witgepleisterde achtergevel met doorlopende ramen staat in contrast met de gesloten voorgevel. Het rechthoekige volume van de woning is doorbroken door de uitkragende berging en het balkon met de glaswand. Rondom het huis loopt een plint van zwartgeteerde baksteen.

Het huis heeft twee woonlagen, een souterrain en een dubbele garage. De verschillende ruimtes zijn om de trap gerangschikt. Van Loghem ontwierp evenals zijn collega architecten Van der Vlugt en Rietveld ook bijpassend meubilair. Deze stalen buismeubelen werden door de firma D3 uit Rotterdam vervaardigd. Ook adviseerde Van Loghem de familie Zijlstra in het kleurgebruik van de woonruimten.