Landhuis Het Stroot

Locatie Strootsweg 401
Architect G. Beltman (1884, 1893), A.K. Beudt (1922, 1927), Karel J. Muller (1927) Tuin: P.H. Wattez (1874), Th. J. Dinn (1927), M. Ruys (1950)
Jaar 1840
Bouwstijl Eclectisch
Opdrachtgever G.J. van Heek
Bijzonderheden Rijksmonument, onderdeel van het G.J. Van Heekpark

Het Stroot is een buitenplaats in Twekkelo, het buitengebied van Enschede aan de zuidwestkant van de stad. Op het landgoed bevinden zich een monumentaal landhuis met fraaie tuin, een koetshuis met koetsierswoning, een boerderij met schuren, een speelhuisje en een toegangspoort.

Het landhuis werd omstreeks 1840 gebouwd en is in de loop der tijd meerdere malen verbouwd, waardoor het stijleclectisch van aard is. De woning heeft wit gepleisterde gevels boven een natuurstenen plint onder een met leien gedekt schilddak. In 1865 kwam het landgoed in bezit van G.J. Van Heek, waarna het in 1884 aan de zuidwestzijde werd uitgebreid met een serre, ontworpen door architect G. Beltman. In 1922 werd het ingrijpend verbouwd naar plannen van A.K. Beudt, waarbij de noordwestzijde werd voorzien van een neoclassicistische voorportaal met aan weerszijden van de deur smalle glas-in-lood vensters. Boven de entree bevindt zich een balkon met een balustrade voorzien van gedraaide balusters en sierbollen. De zuidoostzijde werd voorzien van een serre met loggia. In samenwerking met Karel Muller ontwierp Beudt in 1927 een hoge hal en waarschijnlijk ook de inrichting van de zitkamer, eetkamer en bibliotheek. Van het interieur zijn nog originele delen bewaard gebleven, waaronder een betegelde haard, goudleerbehang, een stucplafond met lijstwerk, paneellambrisering, een rijk uitgevoerde trap en een betegelde garderobe met dubbele wastafel. 

De tuin werd in verschillende fasen aangelegd en bestaat onder andere uit een landschappelijk gedeelte dat omstreeks 1870 werd aangelegd naar een ontwerp van P.H. Wattez. Rond 1927 werd de tuin verfraaid met een vijverpartij naar ontwerp van Th. J. Dinn. In 1950 werd de tuin uitgebreid door tuinarchitect M. Ruys. Het koetshuis met dienstwoning stamt uit 1917 en heeft een gepleisterde plint met bakstenen gevels onder een met rode pannen gedekt wolfsdak. De boerderij van het hallehuistype met tweekapsschuur stamt eveneens uit 1917. De eenvoudige houten schuur is van voor 1850. Het speelhuisje met veranda werd in de jaren twintig aan het complex toegevoegd. De markante poort aan het begin van de oprijlaan dateert uit de 17e eeuw.