Landhuis Driener Marke

Locatie Drienermarkeweg 25
Architect Wouter Hamdorff, Laren
Bekend van Dokterswoning (Kortenaerstraat)
Jaar 1930
Bouwstijl Amsterdamse School
Opdrachtgever A.M. de Koning
Bijzonderheden Rijksmonument, onderdeel van het G.J. Van Heekpark

Driener Marke is een markant landhuis in de stijl van de Amsterdamse School naar een ontwerp van architect W. Hamdorff. Het buitenhuis werd in 1930 gebouwd in opdracht van A.M. de Koning en ligt in een bosrijke omgeving aan de noordwest zijde van Enschede.

Het landhuis met organische vormen heeft een langwerpige geknikte plattegrond en is opgetrokken in baksteen. In de knik bevindt zich de centrale kern van de woning met een trappenhuis dat is voorzien van hoogopgaande glas-in-lood vensters. Op de binnenhoek van de knik bevindt zich de entree onder een luifel. Rechts van de deur is een gevelsteen geplaatst met daarop de tekst ‘Driener Marke 31 mei 1930’. Het huis is voorzien van onder meer draairamen en bandramen met ruitvensters. Het met riet gedekt wolfsdak heeft een glooiende noklijn met welvingen, waaronder zich dakvensters bevinden. Aan weerszijden van de schoorsteen is een dakkapel geplaatst. Aan de oostzijde bevindt zich een overhoekse loggia en aan de zuidzijde een bordes met een pergola. Aan de westzijde is de berging met een dubbele garagedeur onder een rondboog gesitueerd.

De woonvertrekken zijn gesitueerd in de twee vleugels aan weerszijden van het centrale trappenhuis. De slaapvertrekken bevinden zich onder het dak. Het interieur van het landhuis is afgewerkt met houten lambriseringen, parketvloeren en schoorsteenmantels van hout en natuursteen. In de hal liggen plavuizen. Het landhuis is goed bewaard gebleven en is hiermee een gaaf en zeldzaam voorbeeld in Twente van een landhuis in de trant van de Amsterdamse School.