Landhuis De Kolk

Locatie Hengelosestraat 410
Architect 1933 J. de Herder (Zwolle) [waarschijnlijk] / Van der Jeugd Architecten (Enschede)
Jaar 1933
Bouwstijl Jaren 30
Opdrachtgever D.B.H. Jordaan (Haaksbergen)
Bijzonderheden Gemeentelijk monument

De Kolk is een statig landhuis uit de jaren ’30 van de twintigste eeuw. Het is markant gelegen langs de Hengelosestraat, aan de rand van het Abraham Ledeboerpark. Het landhuis werd in 1933 gebouwd in opdracht van de heer Jordaan, waarschijnlijk naar een ontwerp van de architect J. de Herder uit Zwolle. Het landhuis is een fraai voorbeeld van de jaren ’30 architectuurstijl. Kenmerkend hiervoor zijn de sobere bakstenen gevels, brede dakoverstekken, de enorme kapconstructie en de massieve metselwerken schoorstenen.

Villa “De Kolk” heeft een rechthoekig grondplan met verschillende aan- en uitgebouwde delen, waardoor een spannend asymmetrisch geheel is ontstaan. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen onder een groot schilddak, gedekt met rode Hollandse pannen en met drie massieve schoorstenen. De voorgevel wordt gekenmerkt door het rechts van het midden geplaatste naar voren springende geveldeel onder zadeldak, met houtbeschieting in de geveltop. Op de verdieping is een inpandig terras gerealiseerd. In de westhoek van de gevel is eveneens een terras gesitueerd, gemarkeerd door een gemetselde rondboog. In de noordhoek bevindt zich een aanbouw met een geknikte grondvorm van een bouwlaag onder een stijl schilddak. De in glas opgetrokken serre die langs de gehele zuidoostgevel is geplaatst is een latere toevoeging.

Het Enschedese bureau Van der Jeugd Architecten heeft een plan ontworpen voor de transformatie van de villa tot een zorgcomplex. Hierbij wordt de bestaande villa gerenoveerd en wordt het jaren ’30 karakter versterkt. Dit wordt onder meer bereikt door de toepassing van brede witte dakranden die de horizontale belijning benadrukken. Rond de villa komen in een halve cirkel negen blokken met elk vier zorgwoningen te staan. Deze woonblokken bestaan uit twee bouwlagen onder een laag zadeldak, waarbij de onderste twee woningen een terras hebben dat direct aan de tuin grenst, terwijl voor de woningen op de verdieping een royaal dakterras is voorzien. Er is gekozen om de woningen een hedendaags karaker te geven, maar eveneens qua bouwstijl aan te laten sluiten op de villa. In de zuidwesthoek van het terrein zijn enkele bijgebouwen voorzien die zijn ontworpen als boerenschuren. Dit sluit aan op het idee van de vroegere buitenplaatsen, die bestonden uit een landhuis met boerderij.