Landhuis De Boekel

Locatie Slaghekkeweg 18, Lonneker
Architect Landhuis: Karel Muller, verbouwing 1956 P.C. van Uchelen / Tuin: Louis van der Swaelmen, Brussel
Bekend van Het Stroot, De Wigwam, Rijksmuseum Twente
Jaar 1901 / 1905 / verbouwing: 1956 / tuin: 1915
Bouwstijl Chaletstijl, Engelse cottagestijl
Opdrachtgever De heer H. ter Kuile, verbouwing: Fam. M. Ter Kuile-Scholten
Bijzonderheden Huis: gemeentelijk monument / Tuin: rijksmonument

Aan de noordoostzijde van Enschede, in een prachtige bosrijke omgeving, ligt landhuis De Boekel. Begin 20e eeuw gaf de heer Ter Kuile opdracht tot de bouw van dit buitenhuis, dat door architect Karel Muller werd ontworpen. In 1956 is het huis verbouwd in Engelse cottagestijl naar een ontwerp van architect Pieter Cornelis van Uchelen. De cultuurhistorisch waardevolle tuin uit 1915 is van de hand van de bekende Belgische tuinarchitect Louis van der Swaelmen uit Brussel.

Sinds de verbouwing midden 20e eeuw tot een Engelse cottage, wordt het landhuis gekenmerkt door een vakwerkconstructie, witte gevels en houtwerk in de geveltoppen. Het zadeldak is belegd met rode pannen en voorzien van dakkapellen. De vensters hebben een roedenverdeling. Het vierkante erf wordt aan de noordzijde begrensd door een bijgebouwtje, dat eveneens is voorzien van witte gevels, houtwerk in de geveltoppen en een met rode pannen belegd schilddak. Aan de westzijde staat een oude Twentse schuur, voorzien van wit vakwerk ingevuld met baksteen, houtwerk in de geveltoppen en een geknikt zadeldak. Centraal op het erf ligt een ronde border met planten.

De verdiepte tuin ten oosten van het huis werd aangelegd tijdens de Eerste Wereldoorlog naar een ontwerp van de Belgische tuinarchitect Louis van der Swaelmen. Van der Swaelmen ontwierp de tuin als dankbetuiging aan de familie Ter Kuile, die hem onderdak verschafte nadat hij zijn land moest ontvluchtten. De streng geordende deeltuin verkeert in originele staat en is symmetrisch aangelegd rond een recht hoofdpad. Door de vele hoogteverschillen en een afwisseling in vormen en materialen heeft tuin een spannende ruimtelijke opbouw. De gazons, het waterbassin en de borders worden omgeven door taxushagen. Ten oosten liggen de moestuin, het rozenperk en een voormalige tennisbaan. Aan de zuidzijde worden erf en tuin begrensd door een weide met rondom bomen en heesters.