Landgoed Groot Brunink

Locatie Bruninkslaan 24-26
Jaar 1849
Bouwstijl Twentse boerderij
Bijzonderheden Rijksmonument

Landgoed Groot Brunink ligt ten zuiden van de stad, vlak buiten de wijk de Wesselerbrink. Het landgoed van 99 hectare omvat bossen en houtwallen afgewisseld met weilanden en akkers. Ten zuiden loopt de Bruninksbeek. De geschiedenis van Groot Brunink gaat terug tot in de 14e eeuw. Op het landgoed ligt het imposante historische boerderijcomplex ‘Hof Brunink’.

Hof Brunink is een karakteristieke Twentse boerderij van het hallehuistype en stamt uit het midden van de 19e eeuw. Aan de voorzijde wordt gewoond, aan de achterzijde bevinden zich de stallen. Typerend voor de traditionele Twentse boerderij zijn de met rode pannen belegde zadeldaken en de houten gevelbekleding in te topgevels. De bakstenen gevels zijn voorzien van witte vensters met een roedenverdeling, bovenlichten en luiken. De achtergevel is voorzien van grote staldeuren onder een rondboog en twee kleine ruitvensters met een bovenlicht onder een rondboog. De jaarankers vormen ‘1849’, het bouwjaar van de boerderij. Op de zuidwesthoek van de voorgevel is een bovenkamer bijgebouwd die woonruimte bood aan inwonende (groot)ouders. Aan de zuidoosthoek staat een klein bijgebouwd huisje. Aan de noordzijde van het erf bevindt zich een schuur..

Groot Brunink heeft een rijke variëteit aan fauna en flora. In het bos ten oosten van het landgoed vindt men iepen, eiken en essen. Ten westen is er een bos met wintereiken en beuken. In de lente is de bodem bedekt met klaverzuring en bosanemoon. Het gebied telt 58 verschillende broedvogels en tal van vlindersoorten. Ook leven er veel zoogdieren zoals de ree, eekhoorn, konijn, haas, mol en boommarter.