Laarescomplex

Locatie Tulpstraat 65, 67
Architect H. van Halwijs, H.G. Mos
Architectenbureau Gemeentewerken
Bekend van Toenmalig directeur gemeentewerken
Jaar 1929 / 1930
Bouwstijl Amsterdamse School
Opdrachtgever Gemeente Enschede
Bijzonderheden Gemeentelijk monument

Op de hoek van de Tulpstraat en Rozenstraat ligt het Laarescomplex, bestaande uit een groot vierkant schoolplein, twee schoolgebouwen en een badhuis. De gebouwen zijn opgetrokken in de expressieve baksteenarchitectuur van de Amsterdamse school, naar een ontwerp van de architecten H. van Halwijs en H.G. Mos. De school werd in 1930 gebouwd om de kinderen van de toestromende fabrieksarbeiders van onderwijs te voorzien.

Het hoofdgebouw aan de noordzijde bestaat uit een rechthoekig basisvolume van twee bouwlagen onder een zadeldak, met aan de westzijde een uitbouw onder zadeldak en aan de oostzijde een bijgebouw met dwars geplaatst zadeldak. De gevel is verdeeld in vier traveeën met daartussen grote rechthoekige vensters met een roedenverdeling en natuurstenen dorpel. Op het dak zijn dakkapellen geplaatst. Karakteristiek is de vier verdiepingen tellende toren onder schilddak met een verticaal venster en enkele series van drie kleine vensters boven een natuurstenen dorpel. Fraai is de aan vier zijden geplaatste keramieken klok. In de uitbouw aan de westzijde bevindt zich de entree, geplaatst onder rondboog met bovenlicht. Bij binnenkomst komt men in een grote hal met het trappenhuis, van waaruit een lang gang langs de noordgevel loopt. Aan de linkerzijde bevinden zich toiletten en bergkasten, aan de rechterzijde drie klaslokalen en een kleedkamer. In het bijgebouw bevindt zich een gymnastieklokaal. Op de verdieping bevinden zich nog eens vier klaslokalen.

Aan de westzijde van het plein liggen het badhuis, met daar rechts naast het tweede schoolgebouw. Het badhuis is een symmetrisch gebouw van een bouwlaag onder zadeldak met een uitgebouwde entreepartij onder wolfsdak. Ter decoratie is de rode dubbele deur voorzien van wit sierwerk en in de topgevel bevindt zich een in keramiek vervaardigd wapen van Enschede. Aan de pleinzijde is een zijingang, eveneens een rode deur met wit sierwerk. In de gevels zijn verschillende kleine vierkante vensters met witte kozijnen boven natuurstenen dorpels geplaatst. De school van eveneens een bouwlaag onder zadeldak heeft drie leslokalen voorzien van kleine erkers. Boven de erkers zijn vijf kleine ruitvensters geplaatst. De entree is geplaatst onder een gemetselde rondboog met aan weerszijden en in de topgevel kleine ruitvensters boven natuurstenen dorpels. Bij binnenkomst bevinden zich rechts een spreekkamer en toiletten. De gang loopt langs de klaslokalen en eindigt in een keuken. Aan de achterzijde geven openslaande deuren vanuit ieder lokaal toegang tot de speelplaats.