Kotmanpark-gebouw

Locatie Wethouder Beverstraat / Kotmanpark
Architect Klunder Architecten (Rotterdam)
Jaar 2011
Bouwstijl Hedendaags

Kotmanpark is één van de zes deelgebieden van het herstructureringsgebied Zuiderval, gesitueerd ten noorden van de A35. Langs de Wethouder Beverstraat is in 2011 een tien verdiepingen tellend appartementencomplex opgeleverd, naar ontwerp van Klunder Architecten uit Rotterdam.

Het bijzondere aan het Kotmanpark-gebouw is dat het is ontworpen met een specifiek doel voor ogen: het beperken van de warmtevraag tot een absoluut minimum. Dit is bereikt door een extreem goed geïsoleerde buitenschil, wat een zeer hoge isolatiewaarde tot gevolg heeft. Daarnaast zijn er verschillende innovatieve bouwkundige oplossingen bedacht, waaronder het voorkomen van koudebruggen door een relatief lichte, houten balkonconstructie. Dit in combinatie met een optimale zonoriëntatie resulteert in een zeer hoge CO²-reductie. Daarnaast is het complex voorzien van zonnecollectoren op het dak, een individuele warmtepompboiler en een warmwatertapvoorziening. De huurders van de 54 huurappartementen worden intensief betrokken bij het monitoren van het energieverbruik. Door deze vernieuwende aanpak wordt het complex nationaal beschouwd als een voorbeeld voor energieneutraal bouwen.

Het ontwerp van Klunder Architecten kenmerkt zich door de toepassing van veel glas, in combinatie met staal, hout en groen. Het complex staat op een rechthoekige plattegrond met een lange noord- en zuidgevel. De entree en het trappenhuis bevinden zich aan de korte oostzijde en zijn volledig in glas gehuld. Vanuit het trappenhuis worden de woningen bereikt via lange galerijen langs de noordgevel, die is vormgegeven als een “groene” wand. Tegen de in donker staal uitgevoerde balustrades en hekken zijn klimplanten geplaatst. De zuidgevel wordt gekarakteriseerd door de verticale reeksen met vierkante balkons, wat een bijzonder ritmisch effect geeft. De westgevel is gesloten en afgewerkt met grijze tegels. De plint van het gebouw is volledig voorzien van glazen puien in houten kozijnen, waarachter de felgroene wanden van de bergingen zichtbaar zijn.