Kortnenaerschool, Residentie Cortenaer

Locatie Kortenaerstraat 5b
Architect A.H. Op ten Noort
Architectenbureau Dienst gemeentewerken
Bekend van Voormalig stadsarchitect Enschede
Jaar 1912 / 2003
Bouwstijl Neoclassicisme
Opdrachtgever Gemeente Enschede / Roelofs & Haase Projectontwikkeling BV

De voormalige Openbare Lagere School De Kortenaer werd in 1912 gebouwd naar een ontwerp van de toenmalige stadsarchitect A.H. Op ten Noort. De school staat aan de Kortenaerstraat, vernoemd naar Egbert Bartolomeusz Kortenaer, een Nederlandse admiraal en zeeheld uit de 17e eeuw. Tot 1960 huisvestte de school in het monumentale gebouw, hierna werd het voor verschillende doeleinden gebruikt. Het verwaarloosde pand werd in 2003 aangekocht door projectontwikkelaar Roelofs & Haase uit Rijssen, waarmee het werd gered van sloop. Het gebouw huisvest nu elf luxe appartementen en draagt de naam ‘Residence Cortenaer’.

De Kortenaerschool is gebouwd in ‘Um 1800’-stijl met neoclassicistische elementen. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen en voorzien van hoeklisenen en een plint met speklaag. Tussen de vensters met roedenverdeling van de eerste en tweede bouwlaag is schoonmetselwerk aangebracht in een donkere baksteen. Het schilddak heeft schoorstenen met koperen dakjes en dakkapellen die zijn voorzien van een lijst met fronton. De ingangspartij is geplaatst in een rondboog met luifeldak, gesteund door gebeeldhouwde klossen. Tussen de deur en het bovenlicht staat in sierlijke letters het opschrift ‘Openbare Lagere School’. Aan weerszijden van de deur zijn de vensters voorzien van sierijzerwerk. In de gevel zijn twee tegels met de tekst ‘Anno 1912’ geplaatst. Bij de verbouwing tot appartementencomplex is het neoclassicisme verder doorgevoerd, door de toevoeging van door ionische zuilen gedragen balkons. Aan de achterzijde bevindt zich in het midden een torenachtige uitbouw. Rond deze toren is het pand uitgebouwd, waardoor er meer ruimte is ontstaan voor appartementen.

Bij de verbouwing tot appartementencomplex zijn alleen de buitengevels behouden. Het interieur is volledig opnieuw ingericht. Hierbij maakte de 5 meter hoge plafondhoogte in de vleugels plaats voor twee bouwlagen. Een derde woonlaag is gerealiseerd onder het dak. De appartementen variëren in grootte van 130 tot maar liefst 330 vierkante meter. Onder het gebouw is een parkeergarage aangelegd.

Rechts naast residentie Cortenaer ligt de voormalige Emmaschool, gebouwd in 1901 naar ontwerp van stadsarchitect H.P. Timmer. Ook deze school is verbouwd tot appartementencomplex en draagt de naam ‘Residence Tromp’, een verwijzing naar zeeheld Maarten Tromp. Achter de beide voormalige scholen is een derde appartementencomplex gebouwd in dezelfde stijl als de Cortenaer. Dit complex is vernoemd naar een derde zeeheld, admiraal Michiel de Ruyter. Het voormalige schoolplein vormt het centrale plein van de drie complexen.