Klooster Dolphia

Locatie Gronausestraat 710
Architect M. van Beek, Den Bosch
Jaar 1937
Bouwstijl Traditionalisme
Opdrachtgever Paters kapucijnen
Bijzonderheden Rijksmonument

Het klooster ‘Dolphia’ is het voormalige klooster van de paters kapucijnen. Het klooster werd in 1937 gebouwd in traditionalistische stijl met invloeden van de Delftse School, naar een ontwerp van architect M. van Beek.

Het kloostergebouw bestaat uit drie vleugels die in een u-vorm rond de kloosterhof zijn geplaatst. Deze vleugels bestaan uit twee of drie bouwlagen en zijn onderkelders. De muren zijn opgetrokken in gele handgevormde stenen, ook wel ‘kloostermoppen’ genoemd. Dit zijn middeleeuwse bakstenen die voor het eerst werden gefabriceerd door kloosters en hieraan hun naam danken. De zadel- en lessenaardaken zijn belegd met rode en grijze holle en bolle pannen, ook typerend voor de traditionele kloosterbouw. Op de zadeldaken zijn kleine dakkapellen geplaatst. De geveltoppen zijn opgemetseld en hebben een natuurstenen dekplaat. De vensters hebben stalen kozijnen met een roedenverdeling en zijn voorzien van dorpels en hoeksluitstenen van bruine zandsteen. De hoofdentree is geplaatst aan de noordzijde en wordt bereikt via een bordestrap met daarboven een luifel. Boven de entree bevindt zich een natuurstenen beeld van de Heilige Franciscus. De deuren in de west- en zuidgevel zijn onder een rondboog geplaatst en worden bereikt via gemetselde trappen. In het midden van de zuidgevel bevindt zich een topgevel met klok. Aan de oostzijde is de kloosterhof afgesloten met een lage kloostergang onder zadeldak, voorzien van rondboogvensters met glas-in-loodramen.

De kapucijnen zijn een tak van de order der minderbroeders, die werd gesticht door Mattheus van Bascio (1495-1552). De orde is voortgekomen uit een hervormingsbeweging die wilde terugkeren naar de oorspronkelijke eenvoud van de franciscaner orde. De kapucijnen leven volgens strenge regels en dragen van oorsprong een baard en een spitse kap. Aan deze kap, de ‘capuccio’, is de naam ontleend. Sinds 1530 is de orde in Nederland gevestigd. Nog altijd bestaan er kloosters in Breda, Tilburg, Velp en Den Bosch.

Nadat de Paters Kapucijnen het klooster hadden verlaten, was het gebouw jarenlang in gebruik door het conservatorium van Enschede. Daarna kwam het in bezit van woningbouwvereniging De Woonplaats, die het gebouw als kantoorpand verhuurt aan bedrijven. Voor deze functie zijn de verschillende verdiepingen van het klooster gemoderniseerd, maar de begane grond verkeert redelijk in originele staat. In de kloosteringang zijn kleine muurnissen met tegeltableaus van H. Levigne bewaard gebleven en in het interieur zijn onder meer geglazuurde kloostermoppen, rondbogen en houten kapconstructies zichtbaar. Aan de oostzijde bevindt zich de Bernadettekerk, een eenvoudig kerkgebouw uit 1934 dat in de loop der tijd ingrijpend is gewijzigd. Langs de Dolphiaweg loopt nog een deel van de hoge kloostermuur.