Klimmuur Campagneplein

Locatie Campagneplein Campus UT
Architect Floor Arons en Arnoud Gelauff
Architectenbureau Arons en Gelauff architecten, Amsterdam
Jaar 2008
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Woningstichting De Veste, Ommen

‘Klimmuur Campagneplein’ is een opvallend studentencomplex dat in 2008 werd toegevoegd aan de campus van de Technische Universiteit Twente. Architectenbureau Arons en Gelauff integreerde het thema ‘sport’ letterlijk in het ontwerp, door tegen de zuidgevel een klimmuur van 30 meter te plaatsen. Deze op één na hoogste klimwand van Nederland is een prachtig geschenk van de opdrachtgever aan de succesvolle klimvereniging van de Universiteit Twente.

Het sculpturaal vormgegeven gebouw wordt gekenmerkt door strakke lijnen en een opvallende knik in de gevel van de klimwand. Het complex is opgetrokken in baksteen en de gevels zijn ingevuld met glaspanelen in afwisselend helder en roodgetint glas. De klimwand is gemaakt van polyester panelen en telt 2500 grepen. Ook de westelijke gevel van de laagbouw is overdekt met klimgrepen. In het negen verdiepingen tellende hoofdvolume bevinden zich 87 royale studentenstudio’s. Aan de westzijde bevindt zich een lager volume van twee bouwlagen, dat plaats biedt aan ruim 1200 vierkante meter bedrijfsruimte en een supermarkt. Op de tweede laag bevinden zich opnieuw studentenwoningen met toegang tot een daktuin.

De campus van de Universiteit Twente is een parkachtig terrein dat in de jaren ’60 werd aangelegd naar een stedenbouwkundig ontwerp van Samuel van Embden en Willem van Tijen. Destijds vormde de campus een broedplaats voor de experimentele FORUM-architectuur. De Klimmuur Champagneplein is gesitueerd tussen de Bastille van Piet Blom en het sportcentrum van Herman Haan en doorbreekt de oude structuur van de campus, die werd gekenmerkt door de driedeling ‘wonen, welzijn en werken’. Het woningcomplex ten noorden van het sportcentrum is eveneens afkomstig van Arons en Gelauff architecten.