Kleinstekavel

Locatie Renbaanstraat
Architect Michiel de Wit en Hein Jan Geerdink
Architectenbureau Project DWG (Enschede)
Bekend van Particuliere woningen in Roombeek
Jaar 2009
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Particulier

In Roombeek is ongeveer de helft van de woningen in particulier opdrachtgeverschap gebouwd. Hierbij kwamen niet alleen de gevestigde architectenbureaus aan de orde. Veel woningen zijn ontworpen door jonge, regionale architecten. Het architectenbureau ‘Project DWG’ spant hierbij de kroon. Nog niet afgestudeerd aan de Academie van Bouwkunst in Arnhem ontwierpen Michiel de Wit en Hein Jan Geerdink zeven woningen in Roombeek, met als opvallendste ontwerp ‘kleinste kavel’. Op één van de kleinste kavels van Roombeek werden twee woningen gerealiseerd, één gedeeltelijk ondergronds en één op palen. Deze laatste, niets meer dan een zwarte doos op betonnen palen, is zonder enige overdrijving opvallend te noemen.

Het bouwen op kolommen is één van de vijf principes die de beroemde Frans-Zwitserse architect Le Corbusier vaststelde voor het creëren van een ideale architectuur. De jonge architecten van DWG noemen zichzelf ‘Corbu-enthousiastelingen’ en lieten zich duidelijk inspireren door de grondlegger van het modernisme. Door de woning te verhogen is meer privacy gecreëerd voor de bewoners. Omdat beide huizen op een zeer kleine kavel staan, was het verhogen van de voorste woning ook vanuit de stedenbouwkundige context gezien een goede oplossing. Hierdoor werd voor het achterste huis een vrij uitzicht gerealiseerd.

Het ‘huis op palen’ is gebouwd met een constructie van hout en beton. De gevels zijn opgebouwd in houtskeletbouw en afgewerkt met verticaal geplaatste lariks latten, die met zwarte olie zijn behandeld. Hiermee wordt verwezen naar Twentse boerenschuren. De grote kozijnen in de woning zijn in de zomer geheel te openen, waardoor de bewoners letterlijk in de buitenlucht wonen. Schuivende houten delen en lamellen zorgen dan voor de nodige privacy. Goed isolerende constructiedelen zorgen voor voldoende beschutting in de winter, zodat de bewoners zich behaaglijk in hun ‘doos’ kunnen terugtrekken. De woning wordt betreden via een betonnen trappenhuis. Op de eerste bouwlaag bevinden zich de woonkamer met vide, slaapkamer en badkamer, op de tweede zijn een leefkeuken en tweede slaapkamer gerealiseerd. Op het dak bevindt zich een royaal dakterras.

De tweede woning is vormgegeven als een eenvoudige schuur die achter in de tuin staat. In deze gemetselde doos bevindt zich een hedendaags vormgegeven loft. Het is één grote open ruimte waarin slechts één afsluitbare ruimte is gecreëerd; het toilet. In het huis zijn drie lagen aangebracht die op ingenieuze wijze met elkaar zijn verbonden. Op straatniveau liggen de entree, het toilet en een slaapkamer die overloopt in de badkamer. De vloer van de badkamer loopt door in het aanrechblad van de keuken, op de onderste laag. Hier liggen ook de woonkamer en een berging. Op een tussenverdieping is een toekomstige kinderkamer gerealiseerd.