Klanderij

Locatie H.J. Van Heekplein
Architect Pi de Bruijn / Interieur: David Rogers
Architectenbureau De Architekten Cie., Amsterdam / Interieur: The Jerde Partnership International, LA
Jaar 2004
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Foruminvest B.V. (Naarden) en Prowinko Groep B.B. (Amsterdam)

De Klanderij is een overdekt winkelcentrum in het hart van Enschede, naar een ontwerp van architect Pi de Bruijn van de Architekten Cie. uit Amsterdam en David Rogers van het Amerikaanse bureau The Jerde. De bouw van De Klanderij maakte deel uit van de grootschalige herinrichting van het H.J. Van Heekplein, hét winkelplein van Enschede.

Het zuidelijke gedeelte van de binnenstad van Enschede is in de Tweede Wereldoorlog per vergissing gebombardeerd door geallieerde vliegtuigen. Na de oorlog werd het gebied snel herbouwd met grootschalige complexen die geen onderlinge samenhang vertoonden en het gebied weinig karakter gaven. Één van deze gebouwen was de oude Klanderij. Eind jaren negentig maakte de gemeente plannen voor de herinrichting van het gebied. Het bureau West 8 ontwierp het stedenbouwkundig plan, waarin de oude Klanderij werd vervangen door nieuwbouw. De nieuwe Klanderij is een grootschalig woonwinkelcomplex en vormt de oostelijke wand van het H.J. Van Heekplein.

In tegenstelling tot de traditionele winkelcentra, is De Klanderij niet naar binnen, maar naar buiten toe gekeerd. Doordat de winkels niet alleen toegankelijk zijn vanuit het gebouw, maar ook vanaf het centrale winkelplein, maken zij deel uit van het stedelijk winkelcircuit. Deze impressie van een doorgezette winkelstraat is doorgevoerd in het gebouw. Twee twaalf meter hoge ingangen aan de zuid- en westzijde geven toegang tot een L-vormige looproute, met in het midden een centraal plein met cafeetjes en zitplaatsen. Natuurlijk daglicht en de stoere natuurstenen vloer versterken het beeld van een overdekte winkelstraat. De grote houten roosters, de met glas bedekte plafonds en de verlichting in de vorm van een serie grote schemerlampen, creëren een vriendelijke en huiselijke sfeer voor het winkelend publiek.

Het in baksteen opgetrokken complex is voorzien van grote glazen puien met een hoogte van vijf meter. Langs drie van de vier zijden van het gebouw bevinden zich woningen boven de winkels. Deze zijn bereikbaar via een hellingbaan aan de oostzijde. De daken zijn ingericht als tuinen en bieden de bewoners een groene omgeving in hartje centrum.