Kienhuis Hoving

Locatie Pantheon 25
Architect Koen Hofstee
Architectenbureau IAA Architecten, Enschede
Bekend van Saxion Hogeschool, Ondernemingshuis Twente
Jaar 1999
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Kienhuis Hoving advocaten en notarissen

De advocaten- en notarissencombinatie Kienhuis Hoving betrok in 1999 een nieuw hoofdkantoor op het Business & Sciencepark ten westen van de stad Enschede. Het helder vormgegeven complex, dat zich kenmerkt door rechte lijnen, horizontale glasstroken en wit gestuukte gevels, is ontworpen door Koen Hofstee van IAA Architecten.

Bij het ontwerpen van het pand baseerde de architect zich op een kloostermodel. Rond een centraal vierkant plein zijn galerijen met kantoren gesitueerd. Deze centrale ruimte vervult een belangrijke bouwkundige en sociale functie en is overdekt met glazen panelen. Hierdoor is een aangenaam binnenplein ontstaan met veel daglicht. De vloer is voorzien van een opvallende mozaïekvloer, geïnspireerd op het werk van Michelangelo. Door het openbreken en doortrekken van de westvleugel opent het gebouw zich naar de omgeving. Aan deze zijde liggen het stationsplein van station Drienerlo en een waterpartij. Het schuin oplopende dak creëert eenheid tussen de twee bouwdelen. Dit dak loopt op van 15 meter boven de centraal geplaatst hoofdentree tot 24 meter aan het einde van de westvleugel. Op de kopse kant van deze vleugel is een groot dakterras gerealiseerd

Het pand van vijf lagen is voorzien van licht stucwerk, gecombineerd met zandkleuring graniet en donkere aluminium kozijnen. In het kantoorgebouw bevinden zich administratieve en representatieve kantoorruimtes en spreek- en vergaderkamers. In het souterrain bevindt zich een archief, op de vijfde verdieping een restaurant. Het pand wordt visueel verbonden met het stationsgebouw door een brug. In de reling zijn de cijfers van het getal pi geplaatst, een kunstwerk van Nicolas Dings.