Keuringsdienst van Waren Vlierstraat

Locatie Vlierstraat 111
Architect Joost Cannegieter (Enschede)
Architectenbureau Architektenbureau Cannegieter
Bekend van Helmerzijde, het Roessingh, de DCW, de Keuringsdienst van Waren, uitbreiding Rijksmuseum Twente, uitbouw stadhuis
Jaar 1975-1977
Bouwstijl Structuralisme
Opdrachtgever Keuringsdienst van Waren

Verscholen tussen de bomen ligt aan de Vlierstraat de voormalige Keuringsdienst van Waren. Dit in structuralistische stijl opgetrokken pand werd in 1978 geopend naar een ontwerp van de Enschedese architect Joost Cannegieter. Het gebouw was destijds uiterst revolutionair, omdat het het grootste zonne-energie project van Europa betrof. De toepassing van de zonnepanelen is duidelijk in het ontwerp afleesbaar.

Het pand van drie bouwlagen staat op een vrijwel rechthoekige plattegrond met een uitbouw aan de westzijde, waarnaast zich de entree bevindt. Deze is geplaatst op een heuvel, waardoor men het gebouw betreed op de eerste verdieping. Onder deze kunstmatige verhoging bevindt zich een warmwatertank voor de opslag van 30.000 liter gedistilleerd water. De in rode baksteen opgetrokken gevels worden gekenmerkt door ritmische geplaatste brede lisenen, met daartussen vierkante vensters voorzien van betonnen lateien. Aan de oost- en westgevel lopen de lisenen door in een punt boven het dak, waarop zich over de gehele breedte spanten bevinden onder een hoek van zestig graden. Langs deze spanten is in totaal vierhonderd vierkante meter aan zonnecollectoren geplaatst. Door deze collectoren wordt water gepompt dat zo tot 80 graden opwarmt en kan worden gebruikt voor de radiatoren in de kantoorruimtes en de installatie voor de luchtverwarming. Hiermee kon in 1978 de helft van het gasgebruik worden gereduceerd.

De Keuringsdienst van Waren is een landelijke instantie die in 1921 werd opgericht toen de Warenwet van kracht werd. Zoals de naam al aangeeft ziet de keuringsdienst erop toe dat “waren” voldoen aan de wettelijke eisen. De vestiging in Enschede was destijds de zestiende in Nederland en omvatte 36 gemeenten in Twente, Salland en de Achterhoek. In het gebouw bevonden zich verschillende testruimten, waaronder een melklaboratorium en bacteriologie. Nadat de Keuringsdienst het gebouw heeft verlaten is het vandaag de dag in gebruik als bedrijvenpand en huisvest het ondermeer een tandartsenpraktijk.