Kantoorvilla's Boddenkampsingel

Locatie Boddenkampsingel
Architect George de Witte
Architectenbureau De Witte-Van der Heijden Architecten (Enschede)
Jaar 2010
Bouwstijl Traditioneel/Jaren 30

Nabij het kruispunt van de Boddenkampsingel en de Deurningerstraat staan sinds 2010 vier markante kantoorwoningen. De in traditionele stijl opgetrokken panden, gerealiseerd naar een ontwerp van het Enschedese architectenbureau De Witte-Van der Heijden, sluiten qua vormentaal goed aan bij de voor Enschede zo typerende lintbebouwing.

De Boddenkampsingel maakt deel uit van de Singel, een brede rondweg rond de binnenstad die karakteristiek is voor de stedenbouwkundige hoofdstructuur van Enschede. De Singel werd tussen 1916 en 1929 aangelegd als onderdeel van het in 1907 opgestelde Uitbreidingsplan. In de jaren erna verrezen langs de Singel enkele woningbouwprojecten, maar werd er voornamelijk in particulier opdrachtgeverschap gebouwd. De eengezinswoningen werden doorgaans opgetrokken in een karakteristieke baksteenarchitectuur met grote kapconstructies. De lintbebouwing die hierdoor ontstond is typerend geworden voor Enschede. Door de vuurwerkramp van 13 mei 2000 werd langs de Boddenkampsingel een gat in het lint geslagen.

Bij het ontwerp voor een nieuwe invulling koos architect George de Witte ervoor om de bestaande bouwtypologie te handhaven. Hij ontwierp een plan met vier eengezinswoningen in karakteristieke jaren ’30 stijl. De vier markante woningen in baksteen hebben ieder een eigen identiteit gekregen. De eerste villa is een hoekpand en heeft door zijn beeldbepalende ligging meer volume gekregen. Het kubusvormige ontwerp is geïnspireerd op de ontwerpen van architect Willem Dudok en is opgetrokken in een rationele baksteenarchitectuur met betonelementen. Het pand werd in 2010 genomineerd voor de Daas Baksteen Architectuurprijs. De andere drie panden zijn meer in lijn met de Enschedese bouwtraditie en hebben ieder een markante kap met brede dakoverstekken en grote erkers. De vier panden hebben een gelijke plattegrond, bestaande uit drie beuken met een centraal gelegen entree.