Kantoor van de Twentsche bank

Locatie Hoedemakersplein 1
Architect Gerrit Beltman
Architectenbureau Beltman Architecten, Enschede
Bekend van Architectenfamilie uit Enschede, bestaat nog altijd
Jaar 1908
Bouwstijl Neoclassicisme
Opdrachtgever Twentsche Bank, fam. Blijdenstein
Bijzonderheden Rijksmonument

Het voormalige kantoor van de Twentsche Bank aan het Hoedemakersplein werd in 1908 gebouwd naar een ontwerp van architect Gerrit Beltman. De opdracht tot bouw van het pand werd verstrekt door de heer Benjamin Willem Blijdenstein Junior. Beltman ontwierp één van de mooiste stadsvilla’s van Enschede.

In 1841 startte Benjamin Willem Blijdenstein Jr, zoon van de textielfabrikant B.W. Blijdenstein een kassiersbedrijf. Blijdenstein werd notaris en kreeg voor elkaar dat vrijwel alle Twentse textielbaronnen hun financiële zaken bij de bank onderbrachten. Op 24 juni 1861 richtte hij samen met een achttal Twentse fabrikanten de ‘Twentsche Bank Vereeniging’ op. Het ‘geldkantoor’ werd gevestigd in een voormalige notariskantoor op de hoek van de Brinkstraat en Veenstraat. In 1908 werd een nieuw kantoorpand gebouwd in de villawijk Stadsmaten, een goede locatie te midden van de fabrikantenvilla’s. Rond 1910 had de bank een nettowinst van meer dan één miljoen gulden. Hiermee was de Twentsche Bank de grootste bank van Nederland.

Het gebouw is opgetrokken in een nieuw-historiserende stijl die begin 20e eeuw populair was in de fabrikantenkring. Het statige neoclassicistisch pand heeft een symmetrische gevel, zeven traveeën breed. De gevels zijn opgetrokken in baksteen en zijn voorzien van een lage plint en speklaag van natuursteen. De vensters zijn tweedelig en hebben een roedenverdeling. De onderste negen ruiten zijn helder, de zes ruiten daarboven voorzien van gebrandschilderd glas. In het midden van de gevel spring een blok van drie traveeën licht naar voren. De entree is voorzien van een monumentale, natuurstenen omlijsting. Aan weerszijden van de deur zijn smalle vensters geplaatst en boven de deur een halfrond bovenlicht. Boven de deur bevindt zich een gevelornament met daarin de naam van de stichter en de wapens van de familie Blijdensteijn en de stad Enschede. De gevel is voorzien van een sierlijst onder het schilddak en is bekroond met een timpaan, waarin een klein rond venster met natuurstenen lijst is geplaatst. Tegen de westgevel bevinden zich een kleine vierkante uitbouw met zij-ingang en een ronde aanbouw. Ook de de zuidoostkant is voorzien van een eenlaagse aanbouw. In de loop der tijd is het pand naar achteren toe uitgebreid, waardoor de achtergevel van het pand ietwat chaotisch oogt.

Beltman situeerde centraal in het gebouw een ruime hal met publieksbalies, met daaromheen grote kamers. Het interieur wordt gekenmerkt door fraaie trappen en grote glas in lood ramen. De kelder met kluizen werd voorzien van muren die vijf stenen dik zijn. In 1964 fuseerde de Twentsche Bank met de Nederlandsche Handel-Maatschappij tot de Algemene Bank Nederland.