Italiaanse Villa

Locatie Hengelosestraat 40
Architect Karel Muller
Bekend van Rijksmuseum Twenthe, tal van fabrikantenvilla’s in Enschede
Jaar 1902
Bouwstijl Neoclassicisme
Opdrachtgever Ludwig H. van Heek
Bijzonderheden Rijksmonument

Aan de Hengelosestraat staat een statige villa naar ontwerp van Karel Muller, ook wel de ‘Italiaanse villa’ genoemd. Het huis werd in 1902 gebouwd in opdracht van Ludwig H. van Heek, op de plek waar de spinnerij ’n Groote Stoom afbrandde. Het voormalige buitenhuis van de textielfabrikant is inmiddels opgenomen in de bebouwing van Enschede. De villa was tussen 1921 en 1934 in gebruik als dependance van het gemeentehuis van Lonneker.

De villa is gebouwd in een eclectische neoclassicistische stijl, geïnspireerd op Italiaanse villa’s. Het vierkante gebouw is streng symmetrisch, met uitzondering van de lage uitbouw aan de westgevel. De voorgevel is in het midden naar achteren geplaatst en voorzien van een door zuilen gesteund balkon. Hierdoor is een beschutte entree ontstaan, die wordt bereikt via een bordestrap. De voorgevel is bekleed met Bentheimer zandsteen en is versierd met verschillende in steen uitgehakte guirlandes. De zijgevels en achtergevel zijn voorzien van stucwerk.

De monumentale villa staat op het midden van de kavel. De tuin met oprijlaan is omheind met een hek. Momenteel is in het pand een kliniek gevestigd.