Indes

Locatie Pantheon 28
Architect Frido van Nieuwamerongen
Architectenbureau Arconiko architecten, Rotterdam
Jaar 2004
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Indes

Het bureau voor industriële vormgeving Indes is gehuisvest in een opvallend hedendaags kantoorgebouw op het Business & Sciencepark. Het pand is in 2004 gebouwd naar een ontwerp van Frido van Nieuwamerongen van Arconiko architecten uit Rotterdam. Met het ontwerp beantwoordde de architect aan de wens van de opdrachtgever; ‘een herkenbaar en zelfstandig object als visitekaartje’.

Het pand staat op een driehoekige plattegrond en valt op door de hoog oplopende, naar voren hellende voorgevel aan de spoorzijde. Hierdoor heeft het pand de vorm van een liggende ‘L’. In dit gedeelte bevinden zich de entree, een bibliotheek en ontwerpstudio’s, die zijn geplaatst rond een grote centrale vide. Deze brengt veel licht in het gebouw en stelt alle ontwerpstudio’s met elkaar in directe verbinding. De gevels zijn voorzien van metalen gevelplaten in een eigenwijze rode kleur, waarmee de robuuste vorm van het gebouw wordt benadrukt. De gevel van de begane grond is volledig uitgevoerd in glazen panelen, waardoor het gebouw openheid uitstraalt naar de omgeving. Het open en lichte interieur is uitgevoerd in wit- en grijstinten en stalen trappen en balustrades.

De opvallende hoge vorm is niet alleen voortgekomen uit de vraag naar een sterke identiteit, maar creëert ook een natuurlijke trek waardoor de ventilatielucht eenvoudig is af te voeren. Een aanvullende warmtepomp, die zijn energie uit de grond haalt, verwarmt of koelt het gebouw. Andere energiezuinige maatregelen zijn vloerverwarming, de terugwinning van warmte via een warmte-terug-win-unit en het inblazen van koude of warme lucht door middel van textiele ventilatiebuizen met lage luchtsnelheden.