In De Groene Bogen

Locatie Tussen Emmastraat, Janninksweg en Blekerstraat
Architect Diverse architecten
Architectenbureau Beltman Architecten en Ingenieurs, Enschede; INBO Architecten, Woudenberg; Jo. Crepain Architect, Antwerpen; H. Gerssen, IAA Architecten, Enschede; G. de Witte, De Witte - Van der Heijden Architecten, Enschede; Peters & Lammerink, Hengelo
Jaar 2010
Bouwstijl Traditioneel Hedendaags
Opdrachtgever V.O.F. In de Groene Bogen

‘In De Groene Bogen’ is een binnenstedelijke nieuwbouwlocatie op het voormalige fabrieksterrein van de machinefabriek Sanders en Vlietjonge, waar vroeger regelmatig groenteveilingen werden gehouden. Het terrein is gelegen binnen de singel aan de zuidwestkant van het centrum. De wijk met in totaal tweehonderd koop- en veertig huurwoningen is ingepast in de bestaande woonwijk Horstlanden-Veldkamp, een karakteristieke Enschedese woonwijk die ontstaan is ten tijde van de textielindustrie. Het gemengde straatbeeld bestaat uit voormalige fabrieksterreinen, arbeiderswoningen en herenhuizen, kleinere en grotere bedrijven en buurtvoorzieningen.

Het stedenbouwkundig ontwerp en de architectuurstijlen van In De Groene Bogen zijn geïnspireerd op historische voorbeelden. Het stedenbouwkundig plan refereert naar Engelse tuinsteden Letchworth en Welwyn Garden City bij Londen. Door het creëren van een klein tuindorp is een behaaglijke woonomgeving gecreëerd, waarin groen als uitgangspunt is genomen. Centraal in de wijk ligt een park, waarin het oude spoortracé als fietsroute een plaats heeft gekregen. Hieromheen zijn elf verschillende deelplannen gerealiseerd, ieder met een eigen architectonisch karakter.

Het deelplan ‘Individualiteit’ ligt centraal in de wijk aan het park en is geïnspireerd op de Engelse woningbouw. De ruime eengezinswoningen hebben ieder een unieke gevel en dakvorm, waardoor een afwisselende gevelwand is ontstaan. Aan weerszijden van Individualiteit liggen rijen met halfvrijstaande herenhuizen, ‘Heren aan het Park’ genoemd. Aan de overzijde, de noordzijde van het park, ligt het deelplan ‘Triomf’, bestaande uit drie rijen eengezinswoning afgebakend door hoekwoningen. In dit plan is het industriële verleden van de stad als inspiratiebron gebruikt. Dit is terug te zien in de kapvorm die verwijst naar de sheddaken van de vroegere spinnerijen. ‘Rescent’ is een deelplan met tweeëntwintig monumentale parkwoningen aan de westzijde van het park, dat is geïnspireerd op de licht gebogen woonblokken in het Engelse Bath. De statige huizen hebben terrassen aan de voorzijde waardoor een direct verbinding met het park is gecreëerd. Het deelplan ‘Grandeur’ omvat tweeëndertig moderne ‘grachtenpanden’, die aan de westzijde van de wijk zijn gebouwd. Andere deelplannen zijn ‘Aansluiting’, ‘Geborgenheid’ en ‘Aveleijn’, gerealiseerd aan de noord- en zuidzijde van de wijk.