IJsbaan Twente

Locatie Colosseum 90
Architectenbureau IAA Architecten, Enschede
Bekend van Grolsch Veste, De Maere, Muziekcentrum
Jaar 2008
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Systabo

De IJsbaan Twente is in 2008 opgeleverd en huisvest een geheel overdekte 400 meter ijsbaan. Het ontwerp van IAA architecten oogt als een UFO. Deze vorm geeft uitdrukking aan de dynamiek, snelheid en techniek van de schaatssport, en maakt het gebouw tevens herkenbaar als ijsbaan. Het ‘UFO’-effect wordt versterkt door een doorlopende glasstrook, die het gebouw ’s avonds door de lichtuitstraling visueel laat zweven.

Voor de ‘UFO’ is een rechthoekige voorgebouw geplaatst, dat evenals het rechte eind van de ijsbaan 100 meter lang is. De entree wordt gekenmerkt door een vooroverhellende gevel en twee masten, die het gebouw laten aansluiten op de omliggende gebouwen van Go Planet, eveneens ontworpen door IAA. Bij binnenkomst bevindt zich rechts een sportwinkel en links het restaurant. Naast de wedstrijdbaan is er ook een 30x60 meter baan en een schaatsschool in het gebouw ondergebracht. De gevels zijn gedeeltelijk opgetrokken in een vierkante grijze steen en deels bekleed met aluminiumplaten in verschillende grijstinten. Deze platen zijn ook gebruikt voor de ronding van de ijsbaan, waaraan het gebouw zijn ‘UFO’-vorm ontleent. De overkapping van de ijsbaan wordt gedragen door een grote staalconstructie die in het interieur zichtbaar is.

De baan is extreem duurzaam en energiezuinig, en is hiermee de eerste ecologische ijsbaan van Nederland. De temperatuur wordt geregeld door een luchtbehandelingsysteem, waardoor de schaatstemperatuur uitstekend kan worden gereguleerd.