Huize Sonnevanck

Locatie Ariënsplein 2
Architect A.H. Op ten Noort
Bekend van Voormalig stadsarchitect
Jaar 1911
Opdrachtgever Gemeente Enschede / Burgemeester Edo Bergsma
Bijzonderheden Rijksmonument

Huize Sonnevanck is in 1911 gebouwd naar een ontwerp van de toenmalige directeur gemeentewerken en stadsarchitect A.H. Op ten Noort. De woning staat ook bekend als de ‘burgemeesterswoning’, omdat deze werd gebouwd voor de heer Edo Johannes Bergsma, tussen 1896 en 1932 burgemeester van Enschede. Bergsma was een zeer geliefde burgemeester en werd bij zijn vertrek gehuldigd tot ‘Ereburger van Enschede’.

Op ten Noort ontwierp de woning in een rationele bouwstijl zonder enig opsmuk. Desondanks is het een opvallend speels gebouw, door de toepassing van verschillende uitbouwen, erkers, dakkapellen en inpandige balkons. In de bakstenen gevels zijn rechthoekige en rondboogvensters geplaatst, voorzien van witte houten kozijnen en een roedenverdeling. De entree bevindt zich in de uitbouw aan de oostgevel. Het onder afdak geplaatste ingangsportaal is voorzien van houten stutten en dragers, met daarop de tekst ‘Sonnevanck’.

De voormalige burgemeesterswoning is in gebruik door een opleidingsinstituut. Door de toevoeging van een eenvoudige bakstenen aanbouw is de achtergevel gewijzigd. Ook het interieur is onderhevig geweest aan verschillende aanpassingen.