Huis Van Mourik Broekman

Locatie Tesinklandenweg 150
Architect Hein Salomonson, Amsterdam
Architectenbureau Architect Hein Salomonson B.N.A.
Bekend van Huis Salomonson (Vlierstraat)
Jaar 1956
Bouwstijl Modernisme
Opdrachtgever Van Mourik Broekman

Prachtig ingepast in het Twentse landschap ligt langs de Tesinklandenweg in Boekelo een modernistisch landhuis, gebouwd in 1956 in opdracht van de familie Van Mourik Broekman. Deze villa is wellicht het bekendste ontwerp uit het oeuvre van Hein Salomonson, een architect die behoorde tot de tweede generatie architecten van het Nieuwe Bouwen. Samen met zjin collega architecten gaf Salomonson in de jaren ’50 en ’60 vorm aan het moderne wonen. Door directeur Willem Sandberg van het Stedelijk Museum werd ooit gezegd dat hij ‘rijke mensen sober leerde leven’. Veel van zijn werk is echter inmiddels gesloopt, verbouwd of vergeten, maar in en rond Enschede staan nog twee parels uit zijn oeuvre: Huis van Gelderen aan de Vlierstraat en het Huis Van Mourik Broekman.

Het huis werd gebouwd als landhuis met dienstwoning en bestaat uit een royale woning op een L-vormige plattegrond met aan de noordzijde een vierkant bijgebouwtje. De woning is ontworpen in nauw overleg met de opdrachtgeefster mevrouw Van Mourik Broekman, een dochter van de architect J.B. van Loghem. De grondvorm bestaat uit een aantal aan elkaar gekoppelde blokvormige volumes. Alle vertrekken liggen gelijkvloers en zijn in een logische opeenvolging geplaatst. Centraal ligt een grote eetkeuken, die in 1957 werd voorzien voor een in die tijd zeer modern kookeiland. Op dit centrale gedeelte bevindt zich een verdieping waarin de hoofdslaapkamer is geplaatst. Onder de keuken bevindt zich een kelder.

De gevels zijn opgetrokken in een rode baksteen en voorzien van een pleisterlaag. Deze moderne witte afwerking is enigszins verzacht door de verdieping te voorzien van een gevelbekleding van redwood planken. Door de toepassing van glazen puien en grote vensters staat de woning in directe verbinding met het omliggende landschap. Ondanks deze grote openheid is er in het ontwerp ook aandacht voor meer besloten ruimtes met veel privacy. Zowel aan de noord- als zuidzijde is een terras gerealiseerd. De tuin is ontworpen door J.T.P. Bijhouwer, een bekende tuin- en landschapsarchitect uit Amsterdam.