Huis ter Kuile

Locatie Piet Heinstraat 1
Architect Karel Muller
Bekend van Rijksmuseum Twenthe, villa De Wigwam
Jaar 1907
Bouwstijl Um 1800-stijl
Opdrachtgever Harry ter Kuile
Bijzonderheden Rijksmonument

Het ‘Huis ter Kuile’ is een statig vierkant herenhuis en dankt zijn naam aan Harry ter Kuile, firmant van ‘Nico ter Kuile & Zonen’, die het huis in 1907 liet bouwen. Hiermee was het de eerste fabrikantenwoning in de villawijk Stadsmaten. De woning werd ontworpen door Karel Muller, in de voor hem kenmerkende ‘Um 1800’-stijl. Deze nieuw historiserende stijl met neoclassicistische invloeden uit het begin van de 20e eeuw ontstond als een tegenreactie op de rationele architectuur van architecten als Hendrik Petrus Berlage. De stijl was geliefd bij de fabrikanten in Enschede.

Het Huis ter Kuile staat op een natuurstenen plint en is daarboven opgetrokken in baksteen. De woning heeft een rechthoekige plattegrond, één hoek is teruggeplaatst en voorzien van een houten serre met dakterras. De vensters hebben doorgaans houten kozijnen, bovenlichten met roedenverdeling en een natuurstenen dorpel. De noordgevel is voorzien van een erker, een kleine uitbouw en verschillende kleinere vensters met roedenverdeling. Op het schilddak zijn dakkapellen geplaatst met een neoclassicistische omlijsting. De entree wordt bereikt via een bordestrap en is voorzien van een halfrond bovenlicht en een luifel.

In verband met de huidige functie van het gebouw als kantoor is de westgevel voorzien van een recente aanbouw. Deze is hedendaags vormgegeven en staat in sterk contrast met de historische architectuur van het Huis ter Kuile.