Huis Salomonson

Locatie Vlierstraat 820
Architect Hein Salomonson (1910-1994)
Jaar 1954-1957, verbouwd in 1968-1969 (H. Salomonson)
Bouwstijl Nieuwe Bouwen
Opdrachtgever H.B. van Gelderen

Het ‘huis Salomonson’ is vernoemd naar zijn ontwerper, architect Hein Salomonson. Hij ontwierp de woning in 1954 in opdracht van zijn vriend Henk van Gelderen, directeur van de Stoomweverij Nijverheid in Enschede. Het huis werd oorspronkelijk gebouwd in het buitengebied, maar is inmiddels opgenomen in de bebouwing van Enschede.

De woning is gebouwd volgens de principes van het Nieuwe Bouwen, waarbij licht, lucht en ruimte belangrijke begrippen waren. Het huis is opgebouwd uit verschillende geschakelde rechthoekige volumes. De brede dakoverstekken geven de woning een horizontale gelaagdheid. De woning is opgetrokken in baksteen en deels bekleed met verticale houten latten. Door de enorme raampartijen en glaspuien komt er veel licht binnen en is er een sterke relatie tussen binnen en buiten.

De woning is opgedeeld in een woon en slaapgedeelte, die met elkaar worden verbonden door een patiohal. De patiohal wordt van de tuin geschieden door een enorme glazen pui die ’s zomers kan worden geopend. Doordat de leien vloertegels doorlopen in het terras wordt de relatie met buiten versterkt. De woonkamer bevindt zich in een verhoogde doos aan de zuidzijde en heeft een open plattegrond die naar wens kan worden ingedeeld. Het zit- en eetgedeelte kunnen met behulp van een leren scherm van elkaar worden gescheiden. Door een goede plaatsing van de vensters zijn interessante zichtassen ontstaan. Het slaapgedeelte bevindt zich in een blok van twee verdiepingen, waarin vijf kamers en badkamers zijn gegroepeerd rond een trappenhuis.

Salomonson ontwierp tal van vernuftige toepassingen voor het huis, waaronder ingebouwde kastenwanden, een vast werkbureau, een zitbank die doorloopt als vensterbank en gordijnen die deels zijn opgenomen in de wanden. Ook ontwierp hij een eettafel van kersenhout en een lage tafel in de zitkamer. De tuin is ontworpen door Mien Ruis en bestaat uit een gazon met borders en een rozentuin.

Destijds is het ontwerp van Salomonson gepubliceerd in diverse architectuurtijdschriften. In 1968-1969 werd het huis uitgebouwd met een studeerkamer aan de noordzijde naar een ontwerp van Salomonson.