Hof Espelo

Locatie Weerseloseweg 255 / 261
Architect Landhuis: Van der Goot en Kruisweg
Jaar Landhuis: 1927 Boerderij: 19e eeuw
Bouwstijl Traditioneel
Bijzonderheden Landhuis: rijksmonument / Boerderij: gemeentelijk monument

Hof Espelo is een prachtig cultuurhistorisch landgoed gelegen ten noorden van de stad Enschede. De geschiedenis van het landgoed gaat terug tot in de elfde eeuw, toen er verschillende kleine boerderijen als eilandjes tussen de percelen met bos, weides en akkers lagen. Vandaag de dag liggen te midden van de fraaie bossen enkele historische gebouwen, waaronder een landhuis, een voormalig koetshuis en een boerenerf.

Het landhuis werd in 1927 gebouwd naar ontwerp van de architecten Van der Goot en Kruisweg. Het pand is uitgevoerd in traditionalistische stijl met invloeden van de Amsterdamse School, herkenbaar in de in baksteen opgetrokken gevels met eenvoudig siermetselwerk in de top. Het dak is een combinatie van een wolfs- en zadeldak en gedekt met rode pannen. De entree bevindt zich in een inpandig portaal links in de westgevel. De ramen zijn voorzien van witte kozijnen en bovenlichten en hebben veelal een roedenverdeling. Onder de topgevel is een halfronde erker geplaatst. Het dak is voorzien van dakkapellen en enkele ramen hebben aan weerszijden luiken. Aan de noordgevel is een uitbouw geplaatst van twee bouwlagen onder een zadeldak. Aan de zuidgevel een eenlaags uitbouw onder plat dak.

Centraal op het landgoed ligt een boerenerf uit de 19e eeuw dat bestaat uit een boerderij, een schuur en een visvijver. De boerderij is geheel opgetrokken in baksteen onder een met rode pannen gelegd schilddak. Het oude koetshuis ten zuiden van het landhuis is opgetrokken in baksteen, maar de zichtgevels zijn wit gepleisterd boven een grijze plint. De topgevels tussen het met donkere pannen gedekte schilddak zijn gevuld met houtwerk. In de oostgevel zijn drie staldeuren geplaatst waarachter zich de koetsen bevonden. Karakteristiek zijn de kleine rondboogvenstertjes met roedenverdeling. Momenteel is in het oude koetshuis een natuurinformatiecentrum gevestigd en ook zijn er regelmatig exposities te zien.

In het landschap zijn de sporen van een rijke geschiedenis herkenbaar. Van oudsher voorzagen de Leutinkbeek en vooral de Eschbeek de boerenerven van water. Recent zijn twee oude vloeiweiden uit de veertiende eeuw in ere hersteld, die destijds landbouw mogelijk maakten op de droge grond. In de middeleeuwen werden de erven omringd door een wal van doornstruiken die bescherming bood tegen indringers en een natuurlijke omheining vormde voor het vee. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er door de Duitsers rolbanen aangelegd om vliegtuigen te verbergen. De wallen die deze rolbanen omringden zijn nog altijd zichtbaar.