Walmink

Locatie Knalhutteweg 125
Architect Jansen
Jaar 1938
Bouwstijl Traditionalisme
Opdrachtgever G.H. Smelt en/of Wissink
Bijzonderheden Rijksmonument

’t Walmink is een landgoed aan de oostzijde van de Knalhutteweg, de doorgaande weg die Stroinkslanden Noord-Oost en Noord-West van elkaar scheidt. Door talrijke bomen afgeschermd van de straatzijde bevindt zich hier een monumentale villa uit 1938, naar een sober traditionalistisch ontwerp van de Twentse architect Jansen

Het landhuis van twee bouwlagen staat op een rechthoekige plattegrond en heeft gevels opgetrokken in bruine baksteen. De symmetrische voorgevel is voorzien van twee grote hoekrisalieten waarin drieruits vensterpartijen zijn aangebracht met aan weerszijden luiken. Centraal in de gevel bevindt zich de entree onder een luifel, opgebouwd uit een tongewelf op twee dubbele kolommen. Boven de entree bevindt zich een natuurstenen schild met de naam van het huis. Aan weerszijden zijn twee vensters met bovenlichten geplaatst. Het van oorsprong rieten schilddak is belegd met donkere pannen en heeft een grote overstek. Op de nokuiteinden zijn schoorstenen geplaatst en centraal boven de entree bevindt zich een dakkapel.

De linkerzijgevel is voorzien van een erker met een drieruits venster en een deur. Tegen de rechterzijgevel is de garage aangebouwd, met een dienstingang met loggia, een garagedeur en vensterpartijen waarachter zich de keuken bevindt. De achtergevel heeft een middenrisaliet met daarin het trappenhuis en een achterdeur onder een luifel. Boven de deur bevindt zich een groot zesruits glas-in-lood venster. Aan weerszijden van het risaliet zijn opnieuw twee- en drieluiksvensters geplaatstt.

Het sobere interieur van de villa is vrijwel intact gebleven en wordt gekenmerkt door houten lambriseringen met inbouwkasten. Ook bevinden zich in de woning nog een oorspronkelijke monumentale haardpartij, glasdeuren en stucplafonds. De indeling van de eerste verdieping is enigszins gewijzigd. De tuin rond het huis is bijzonder fraai ontworpen door tuinarchitect Kors.