Het Stroink

Locatie Stroinksweg 88
Jaar Deels 19e eeuw, deels gemoderniseerd
Bouwstijl Twents boerderijcomplex
Bijzonderheden Rijksmonument

“Het Stroink” is een fraai boerderijcomplex aan de zuidzijde van Enschede, gelegen tussen de wijken Stroinkslanden-Zuid en Wesselerbrink Zuid-Oost. De buitenplaats wordt omringd door bos en ligt aan een grote vijver, waarmee het een geliefde recreatieplek is voor de bewoners van de zuidelijke stadswijken. Het historische complex bestaat uit een boerderij met woongedeelte en bovenkamer en twee houten schuren, gegroepeerd rond een erf.

De 19e-eeuwse boerderij is in de laat 20e eeuw gemoderniseerd en heeft een rijke neoclassicistische detaillering. Het pand bestaat uit een fors rechthoekig hoofdvolume onder een schilddak, waarin oorspronkelijk het woongedeelte met daarachter de deel waren ondergebracht. Het woongedeelte is in de zuidoosthoek vergroot met een aanbouw onder zadeldak. In de zuidwesthoek is een zogenaamde “bovenkamer” bijgebouwd, waarin van oudsher de ouders van de boer woonden. De boerderij is opgetrokken in rode baksteen boven een donkere plint. De topgevels zijn afgewerkt met houtbeschieting en een decoratieve witte daklijst. Onder de houtbeschieting is een gepleisterde zachtgele band geplaatst, die doorloopt onder de dakrand van de bovenkamer. De voordeuren van zowel de boerderij als bovenkamer zijn geplaatst in een neoclassicistische houten omlijsting met bovenlicht. De schuiframen met roedenverdeling onder gemetselde bogen met aanzet- en sluitstenen zijn voorzien van zwart-wit geschilderde vouwluiken. Op het schilddak van de bovenkamer zijn dakkapellen geplaatst. Aan de oostzijde van het erf staan twee fraaie houten Twentse schuren onder grote geknikte zadeldaken. Deze zijn belegd met rode pannen en voorzien van witte dakranden. De grootste schuur heeft overstekende houten topschilden.

Sinds enige jaren is boerderij Het Stroink omgetoverd tot “Dragonheart”, een evenementenlocatie waar activiteiten en feesten worden georganiseerd rond het thema “De Middeleeuwen”. Zo is er een “Ridderwinkel” te vinden en worden er wekelijks vliegdemonstraties met uilen gegeven. Sinds 2009 is Het Stroink een officiële trouwlocatie en is het mogelijk om te trouwen in de oude jachtkamer van de boerderij.