Het IJzerhaar

Locatie Oldenzaalsestraat 700
Architect Karel Muller / 1926: Arend Beltman / Tuin: P.H. en Dirk Wattez
Jaar 1910
Bouwstijl Chaletstijl
Opdrachtgever 1926 I. Rozendaal
Bijzonderheden Gemeentelijk monument

Het IJzerhaar is een fraai landhuis in chaletstijl, gelegen op het gelijknamige landgoed ten noorden van de stad Enschede. Samen met onder meer Het Amelink, Welna, Bouwhuis, de Welle en Stokhorst vormt Het IJzerhaar een aaneengesloten landgoederenzone in het bezit van de Blijdensteins, een voorname familie van textielentrepreneurs en bankiers.

Het landhuis is gebouwd rond 1910 naar een ontwerp van de bekende architect Karel Muller. Reeds in 1926 werd het verbouwd naar een ontwerp van architect A.G. Beltman, in opdracht van de textielfabrikant I. Rozendaal. Het huis is opgetrokken in chaletstijl, een stijl die vanaf de laat 19e eeuw in trek raakte, nadat Zwitserland werd ontdekt als vakantiebestemming door de gegoede burgerij. De villa met wit gepleisterde gevels wordt gekarakteriseerd door vakwerk in de geveltoppen en een grote kapconstructie, die is opgebouwd uit twee in elkaar gestoken zadeldaken. Het huis heeft verschillende erkers en een veranda, die in 1950 aan de oostzijde werd aangebouwd.

Om de romantische villa goed tot zijn recht te laten komen, werd deze beeldbepalend gesitueerd op een terp. De entree werd bereikt via een slingerend entreepad. Het huis werd oorspronkelijk omgeven door een fraaie landschapstuin, die reeds in 1899 werd ontworpen door de bekende tuinarchitect Dirk Wattez. In het ontwerp van de tuin, die sindsdien enkele wijzingen heeft ondergaan, zijn verschillende zichtlijnen van en naar het huis opgenomen.