Het Engerink

Locatie Engerinksweg 125
Jaar 1912
Bijzonderheden Bakhuisje is een rijksmonument

“Het Engerink” is een bijzonder fraaie boerderij van omstreeks 1912, gelegen op het terrein Het Diekman ten zuidoosten van de stad. Op het erf bevindt zich een vakwerken bakhuis dat vanwege zijn historische waarde tot Rijksmonument is verklaard.

Het Engerink is een zogenaamde “T-boerderij”, bestaande uit een voorhuis met een zeer brede voorgevel met daarachter de deel. Dit type boerderij vindt zijn oorsprong op de Veluwe, waar eind 19e eeuw in een reactie op het stedelijk leven de boeren ruimer en luxer wilden wonen dan van oorsprong gebruikelijk was. Het resultaat was dat de voorhuizen werden vergroot ten opzichte van de deel. Het Engerink bestaat uit een verdiepingloos voorhuis onder een afgewolfd zadeldak, met een hoog opgaand middenrisaliet met zadeldak en vakwerk in de geveltop. De vensters hebben een roedenverdeling in de bovenlichten en zijn voorzien van lateien, dorpels en luiken. Het stalgedeelte heeft lage zijgevels en een breed zadeldak. De vensters zijn voorzien van een roedenverdeling, sluitstenen en dorpels. De achtergevel wordt getypeerd door een uitkragende houtbeschieting en stervormige raampjes.

Op het erf bevindt zich ook een “bakspieker”, de Twentse naam voor een bakhuisje. Deze huisjes met bakoven werden doorgaans bij een boerderij of landhuis gebouwd om brood en koeken in te bakken. De bakspieker op Erve Het Engerink is opgetrokken in vakwerk, dit is een houtconstructie ingevuld met baksteen. Het huisje staat op een plint van Bentheimer zandsteen en heeft een zadeldak met rode pannen.

Tot voor enkele jaren terug werd erve Het Engerink nog omgeven door sportvelden en weilanden en vormde het een groen gebied tussen de wijken Hogeland en Stroinkslanden. In 2006 is een start gemaakt met de aanleg van de villawijk “Diekman Es”, waar in totaal 140 villa’s worden gerealiseerd. De monumentale boerderij wordt hierbij gehandhaafd en verdeelt het plangebied in een westelijk en oostelijk deel. Bij de boerderij wordt een park aangelegd met wandelpaden en visvijvers. Daarnaast zijn de aanwezige natuurlijke glooiingen, kleinschalige bosschages en houtwallen in het plan opgenomen, waardoor de wijk een sterk groen karakter heeft.