Het Bouwhuis

Locatie Welnaweg 100
Architect J.W. Hanrath (Hilversum) / Tuin D.F. Tersteeg
Jaar 1923-1926
Bouwstijl Sober
Opdrachtgever J.F. Scholten
Bijzonderheden Gemeentelijk Monument

Aan de zuidzijde van Lonneker strekt zich een landgoederenzone uit die van oudsher toebehoorde aan de bekende textielfabrikantenfamilie Blijdenstein. In een glooiend heuvellandschap liggen hier aaneengeschakeld de buitenplaatsen Het Amelink, Bouwhuis, Welna, ’t Pot, Stokhorst, IJzerhaar en de Welle. Het Bouwhuis werd in 1844 aangekocht door Benjamin Willem Blijdenstein. Tussen 1923 en 1926 werd het huidige landhuis “’t Bouwhuis” gerealiseerd, in opdracht van het echtpaar Scholten-Van Heek. Het ontwerp is afkomstig van architect J.W. Hanrath uit Hilversum.

Het royale landhuis heeft een sobere bouwstijl, typerend voor de jaren ’20 van de vorige eeuw. Het pand is opgetrokken in baksteen en telt twee bouwlagen onder een uitkragend schilddak, gedekt met Hollandse pannen. De symmetrische voorgevel heeft een middenrisaliet onder schilddak met entreepartij, voorzien van het zijlichten en een luifel op consoles. De achtergevel heeft twee zijrisalieten onder schilddakjes met daartussen een balkon en in totaal drie entreepartijen die toegang geven tot het terras. Tegen de rechtergevel zijn twee verdiepingloze bouwdeeltjes onder schilddakjes geplaatst, aan de linkergevel bevindt zich een veranda met daartussen een rondboog entree. De vensterpartijen zijn voorzien van dorpels en een roedenverdeling, op het dak bevinden zich markante schoorstenen en enkele dakkapellen.

‘t Bouwhuis vormt een ensemble met het landhuis Het Amelink. Beide villa’s staan met elkaar in verbinding via een tuin in Engelse landschapsstijl, gekarakteriseerd door een parkachtige aanleg met grote waterpartijen en slingerende paden. Deze tuin werd in 1925 aangelegd naar een ontwerp van D.F. Tersteeg.

In de jaren zeventig is Het Bouwhuis ontwikkeld tot een zorginstelling voor verstandelijk beperkten. Om aan deze functie te kunnen voldoen werden verschillende grote clusters van paviljoens toegevoegd aan het terrein rond de twee villa’s, waardoor het landschap drastisch is gewijzigd. Vandaag de dag biedt ‘t Bouwhuis onderdak aan de receptie en ontvangstruimten van de zorginstelling.