Het Amelink

Locatie Oldenzaalsestraat 591
Architect Samuel De Clercq (Den Haag) / Tuin 1870 P.H. Wattez, later H. Poortman
Jaar 1922
Bouwstijl Classicisme, “Um 1800”-stijl
Opdrachtgever Mevr. Van Heek-Blijdenstein
Bijzonderheden Gemeentelijk monument

Het Amelink is een landgoed met landhuis, gelegen ten noorden van de stad Enschede. Samen met de omringende landgoederen Het Bouwhuis, Welna en de Welle vormde het tot in het midden van de 19e eeuw één groot domein. Nog altijd behoort het Amelink tot de mooiste landhuizen in Twente.

In 1741 kwam Het Amelink in bezit van de familie Blijdenstein, waarna er in het midden van de 19e eeuw een eerste huis werd gebouwd, in opdracht van Benjamin Willem Blijdenstein. Het betrof een wit gepleisterd huis dat in 1879 met een verdieping werd verhoogd naar plannen van de Enschedese architect J. Moll. Dit bescheiden buitenhuis werd in 1922 vervangen door een royaal landhuis, dat werd gebouwd in opdracht van mevrouw M.H. Blijdenstein-Van Heek. Na het overlijden van haar man besloot zij haar stadsvilla te verruilen voor een woning te midden van het Twentse landschap. Voor de realisatie van haar buitenverblijf werd de Haagse architect Samuel de Clercq aangetrokken. De Clercq is in Enschede bekend als de architect van nog twee landhuizen: De Weele (Boekelo) en Op den Esch (Gronausestraat). Het Amelink was zijn belangrijkste opdracht in Twente.

Het Amelink is een monumentaal landhuis met groot rieten dak, opgetrokken in de historiserende Um 1800-stijl. De assymetrische villa van twee bouwlagen heeft gevels van rode baksteen. De voorgevel heeft een middenrisaliet met brede vensterpartijen en een gewolfde dakrand boven een halfrond venster, met op het dak een karakteristieke kapel voorzien van houtbeschieting en een rond venster. Rechts van het risaliet bevindt zich de entreepartij, onder een halfronde luifel en bereikbaar via een trap. Boven de entree is een natuurstenen element geplaatst, nog afkomstig van de vroegere villa. Tegen de linkergevel bevindt zich een erker met daarboven een balkon. De rechtergevel wordt getypeerd door twee grote zijrisalieten met daartussen een terras op de verdieping. Tegen het linker zijrisaliet is een kleine uitbouw geplaatst. De achtergevel heeft opnieuw een breed middenrisaliet, voorzien van een grote erker onder een rieten dak. Zeer kenmerkend voor de fraaie villa zijn de verschillende grote en kleine gewolfde dakkapellen, de massieve schoorstenen en het kleine torentje.

Het landhuis is gelegen aan een waterpartij en wordt omgeven door bomen. De oorspronkelijke fraaie landschappelijke tuin, die reeds in 1870 werd aangelegd door Petrus Hermannus Wattez en in 1925 werd gewijzigd naar plannen van H. Poortman, is grotendeels verloren gegaan. Vandaag de dag maakt de villa samen met de tegenovergelegen villa Het Bouwhuis deel uit van het zorgcentrum ‘t Bouwhuis. Aan de Oldenzaalsestraat staat nog een voormalig toegangshek.