Hervormde Kerk Glanerbrug

Locatie Gronausestraat 1200
Architect H. Reijgers, Enschede
Bekend van Woonhuizen in Enschede
Jaar 1905/06
Bouwstijl Expressionisme
Opdrachtgever Nederlands Hervormde Gemeenschap
Bijzonderheden Gemeentelijk monument

De Hervormde Kerk in Glanerbrug werd in 1906 gebouwd ter vervanging van het houten noodkerkje, het zogenaamde ‘blauwe kerkje’, dat vanaf eind 19e eeuw onderdak verschafte aan de diensten voor de protestantse inwoners van Glanerbrug. De nieuwe stenen kerk werd ontworpen door architect H. Reijgers uit Enschede en is voor zover bekend het enige kerkontwerp van deze architect.

De sterk symmetrische zaalkerk is opgetrokken in rode baksteen boven een natuurstenen plint. De entree met bovenlicht is geplaatst onder een rondboog met sluitsteen en bevindt zich in de centraal tegen de voorgevel geplaatste kerktoren. De toren is voorzien van een rechthoekig venster, een rooster en een klok onder een karakteristiek zadeldak. In de lange zijgevels bevinden zich tussen de steunberen rondboogvensters. Evenals de andere vensters van de kerk zijn deze voorzien van glas-in-lood ramen. In het midden van de gevels bevinden zich kleine uitbouwtjes met zijportalen. Op het zadeldak bevinden zich drie schoorstenen. Tegen de achtergevel (zuid) is een rechthoekige aanbouw geplaatst.

Bij binnenkomst in de vierkante hal bevinden zich aan weerszijden twee portalen. Vanuit de hal komt men in het lange schip met daarin drie lange rijen met kerkbanken en aan het einde een altaar. De aanbouw aan de achterzijde biedt plaats voor ‘consistorie en catechisatie’; vergaderingen en scholing.

Aan de oostzijde van de kerk is een parochiehuis gebouwd in neoclassicistische stijl. De vrijstaande woning is opgetrokken in baksteen boven een natuurstenen plint onder een schilddak. Het huis heeft sterk symmetrische gevels verdeeld in vijf traveeën en een timpaan als gevelbekroning. De vierkante plattegrond met aanbouw biedt plaats aan een keuken, bijkeuken twee suites en een voorkamer, en op de tweede verdieping aan drie slaapkamers, een logeerkamer en badkamer.