Havenpaviljoen

Locatie Handelskade Zuid 5
Architect Paul van der Jeugd
Architectenbureau Van der Jeugd Architecten, Enschede
Bekend van Kantoor Van der Jeugd
Jaar 2010
Bouwstijl Hedendaags

Ruim dertig jaar was de snackbar De Haven gevestigd in een eenvoudig bakstenen huisje met gewitte muren en een rood pannendak. Door architect Paul van der Jeugd werd een nieuw onderkomen ontworpen, waarbij de cafetaria en een naastgelegen elektriciteitshuisje zijn overkapt door een hedendaagse glazen structuur. Dit havenpaviljoen is een ware eyecatcher bij de entree van het havengebied.

De grote staalconstructie heeft de vorm van een eenvoudige schuur; een rechthoekige doos met een schilddak. Deze constructie is gedeeltelijk afgedicht met glazen panelen en omsluit de snackbar. Het andere deel is open gelaten en markeert het elektriciteitshuisje. De oude snackbar had een oppervlakte van twaalf vierkante meter, maar door de nieuwe constructie beschikken de eigenaren nu over maar liefst 250 vierkante meter. Niet alleen het vloeroppervlak, maar ook het assortiment is flink uitgebreid. Daarmee is de cafetaria getransformeerd naar een moderne lunchroom. De moderne inrichting, met een hardhouten vloer en zwart meubilair, sluit perfect aan op het nieuwe imago. De rode letters op de top van de constructie vormen samen ‘handelskade zuid’ en zorgen voor een duidelijke markering in het gebied. De klanten kunnen bij mooi weer op het grote buitenterras genieten van het water.

De vernieuwing van de cafetaria maakt deel uit van de herinrichting van de Handelskade Zuid. Deze kade is gelegen aan een van de uitlopers van het Twentekanaal en werd altijd enkel gebruikt door de industrie. Met het oog op een eventuele toekomstige recreatieve functie is de kade opgewaardeerd.