H.J. Van Heekplein

Locatie H.J. Van Heekplein
Architect Henk Hartzema (masterplan)
Architectenbureau West 8 (Hartzema heeft sinds 2005 een eigen bureau opgericht; Studio Hartzema)
Bekend van Schouwburgplein Rotterdam, Centraal Station Rotterdam
Jaar 2003
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Gemeente Enschede

Het H.J. Van Heekplein is met tal van landelijke winkelketens hét winkelhart van Enschede. Het plein is in 2003 officieel opgeleverd, naar een masterplan van Henk Hartzema. Het plein is vernoemd naar Hendrik Jan van Heek, grondlegger van de Enschedese textielindustrie.

In de jaren ’50 en ’60 werden aan de zuidkant van het centrum van Enschede grootschalige sloopwerkzaamheden uitgevoerd. Leegstaande fabrieken en oude stadswijken maakten plaats voor de Boulevard 1945, een brede verkeersas waaraan een marktplein met parkeerplaatsen, kantoorgebouwen en verschillende overdekte winkelcentra werden gevestigd. In tegenstelling tot het oude centrum kenmerkte dit gebied zich door grootschalige architectuur. Eind jaren ’90 ontwikkelde de gemeente plannen voor het gebied, waarbij het Van Heekplein moest worden ingericht als centraal evenementen- en winkelplein met een ondergrondse parkeergarage. Belangrijkste onderdeel van deze plannen was het verdwijnen van de drukke verkeersas Boulevard 1945, die het V&D warenhuis van het marktplein scheidde.

Door het stedenbouwkundig bureau West 8 uit Rotterdam werd een masterplan ontwikkeld, waarin de overgang van de historische binnenstad naar de grootschaligheid van het Van Heekplein centraal stond. Het openbaar gebied werd ingericht naar een plan van OKRA architecten uit Utrecht. Rond het grote marktplein van 14.000 vierkante meter zijn verschillende gebouwcomplexen gerealiseerd. Aan de oostzijde bevindt zich het pand van Blokker, ontworpen door Onno Vlaanderen, en het winkelcentrum De Klanderij, naar een ontwerp van Pi de Bruijn van de Architekten Cie. De zuidzijde wordt gevormd door het verbouwde pand van voormalig V&D, Twentec en Twentec Residentie. Twentec is ontworpen door Pim van der Ven van Groep 5 van der Ven en de Twentec Residentie door Jan Jacobs van A12 Architecten. Het imponerende gebouw van de Primark met de 52 meter hoge Hermestoren aan de westzijde is van Kees Rijnbout van de Architectengroep. De hofstraatpassage is naar ontwerp van Bessels architecten. De gebouwen rond het plein kenmerken zich allemaal door strakke, hedendaagse vormen, met gevels in baksteen en glas. Aan de noordzijde bevindt zich een reeds bestaande wand van winkelpanden met ondermeer het warenhuis C&A. Onder het plein is een parkeergarage gerealiseerd. Deze biedt plaats aan 1700 auto’s en 1000 fietsen en is met een oppervlakte van 70.000 vierkante meter de grootste van Nederland. De garage, ontworpen door Leon Thier van Atelier Pro, heeft twee ingangen en bestaat uit drie aaneengeschakelde delen met ieder een eigen kleur en verlichting.

Centraal op het plein staat een kunstwerk van kunststof buizen, dat een herkenningspunt vormt voor de ingang van de parkeergarage. Het plein is aangekleed met verschillende bomen, bankjes en een waterelement.