Grolsch Veste

Locatie Colosseum 65
Architect Bart van den Bos en Gerrit Wijnia
Architectenbureau IAA Architecten, Enschede
Bekend van De Maere, IJsbaan Twente, Het Brouwhuis, ROC van Twente Hengelo
Jaar 1998/2008
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Gemeente Enschede / FC Twente

In 1998 betrok voetbalclub F.C. Twente het ‘Arke stadion’ in Drienerlo, vernoemd naar de toenmalige hoofdsponsor. In 2008 werd een tweede ring aan het stadion toegevoegd en veranderde de naam in ‘Grolsch Veste’, naar de nieuwe hoofdsponsor. Met deze gedeeltelijke nieuwe ring is de capaciteit van het stadion gegroeid van 13.500 naar 24.000 toeschouwers. In de toekomst kan het in twee fases verder worden uitgebreid, waarmee het plaats biedt aan respectievelijk 30.000 en 40.000 toeschouwers.

De Grolsch Veste is een hoogwaardig technisch gebouw ontworpen door IAA Architecten uit Enschede. Het uitgangspunt was een stadion met een hightech uitstraling, dat past bij het imago van de voetbalclub. De vier lichtmasten zijn geïntegreerd in de constructie en het dak is opgehangen aan dragers aan de buitenzijde, waardoor de tribunes kolomvrij zijn. De tweede ring is geplaatst achter de bestaande tribunes aan de zuid- en westkant en heeft evenals de eerste ring patrijspoorten, waardoor daglicht naar binnen valt. ’s Avonds vormen deze openingen een verlicht kralensnoer. Het exterieur van de tweede ring heeft evenals de stadionstoelen een felrode kleur, waarmee wordt gerefereerd naar de clubkleur van FC Twente. Deze kleur komt terug in de toegangshekken van de verschillende tribunes en in elementen in het interieur.

Rond het veld is een promenade, van waaruit trappen naar de zitplaatsen, verkooppunten en toiletten leiden. Op de begane grond bevinden zich kantoren, spelersaccommodaties, een fanshop, brasserie, pers en mediaruimtes. Op de eerste, tweede en derde verdieping bevinden zich een grote, multifunctionele ruimte, een restaurant, skyboxen en kantoren. De vierde verdieping biedt plaats aan een promenade met verkooppunten en toiletten voor de tweede ring.

De Grolsch Veste is een robuust stadion dat het karakter en de uitstraling van voetbalclub FC Twente versterkt. Bij het stadion bevindt zich de ‘Poort van Noaberschap’. Dit is een smeedijzeren hek met daarop het Twentse Ros, het symbool van de club. Sinds 2009 heeft het Johan Cruiff college een vestiging in de Grolsch Veste.