Grolsch Bierbrouwerij

Locatie Brouwerslaan 1
Architectenbureau Danbrew Ltd Denmark
Bekend van Deens bureau gespecialiseerd in technieken voor brouwerijen
Jaar 2004
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Koninklijke Grolsch, Enschede

In 2004 opende de Koninklijke Grolsch een nieuwe bierbrouwerij op het terrein de Groote Plooy, langs de A35 aan de westkant van de stad. Met deze nieuwbouw werden de brouwactiviteiten in Enschede-Noord en Groenlo op één locatie gebundeld. Het Deense architectenbureau Danbrew is verantwoordelijk voor het ontwerp van de bierbrouwerij, één van de meest efficiënte en meest milieuvriendelijke brouwerijen ter wereld.

Op de Groote Plooy werd een nieuwbouw gerealiseerd van maar liefst 110.000 vierkante meter, bestaande uit de brouwerij, kantoren, bedrijfshallen en distributiecentra. Het complex is opgebouwd uit enorme langgerekte witte dozen. Het opvallendste bouwdeel is het eigenlijke brouwhuis, waarin zich de ketels bevinden. Deze zijn vanachter een enorme gevel van groen glas zichtbaar vanaf de A35 en worden ’s avonds fraai verlicht. Aan de oostzijde van het complex staan twee strakke ovale silo’s. In het westen is een groene buffer gemaakt bestaande uit bomen en een groenstrook. De niet-aantrekkelijke delen, zoals de parkeerplaatsen, zijn afgeschermd met een haag.

De geavanceerde brouwerij is uiterst milieuvriendelijk. Zo is het waterverbruik tot het absolute minimum beperkt en is de brouwerij uiterst flexibel, efficiënt en schoon. De energie die vrijkomt bij het brouwen wordt hergebruikt in de rest van de brouwerij en op de kantoren. Ook is de fabriek geheel geur- en geluidloos voor de omgeving.  De brouwerij heeft een capaciteit van 3,2 miljoen hectoliter, dit komt neer op 1,5 miljard glazen bier per jaar. Elk uur rollen er 40.000 beugels, 120.000 pijpjes, 72.000 blikken, 40.000 exportflessen en 500 vaten van de loopband. Delen van de productie zijn geautomatiseerd met robots, waaronder het reinigen van tanks en het afvullen van het bier. Hierdoor worden niet alleen de medewerkers ontzien van het zware werk, maar is het ook mogelijk voor Grolsch om nieuwe blikjes, flesjes en fusten met groot gemak te introduceren. Ondanks deze technische innovaties wordt het bier nog altijd volgens puur ambachtelijke wijze gebrouwen. Om de smaak van het bier te waarborgen werd een zeven kilometer lange waterleiding aangelegd die de fabriek met de oude bron in Enschede-Noord verbindt.

Met de nieuwe brouwerij was een totale investering van 277 miljoen euro gemoeid. Daarmee was de brouwerij bij oplevering het grootste investeringsproject dat ooit in Oost Nederland is uitgevoerd.