Groene Huizen

Locatie Stentorlaan
Architect Frans van der Werf
Architectenbureau Frans van der Werf Organische Architectuur en Stedenbouw, Amsterdam
Jaar 2002
Opdrachtgever Drost Vastgoedontwikkeling, Hengelo

Binnen de oostelijke nieuwbouwwijk Eschmarke ligt Oikos, een wijk waar met veel aandacht voor de natuur is gebouwd. Binnen dit ecologisch gedachtegoed zijn in 2002 aan de Stentorlaan een twintigtal ‘groene huizen’ gerealiseerd. Frans van der Werf tekende voor het ontwerp van deze woningen, die worden gekenmerkt door sedumdaken.

Sedum is een klein soort vetplant die voorkomt in verschillende kleuren en gecombineerd kan worden met mos. Naast sedumdaken zijn er ook andere ‘groene daken’. Deze worden aangelegd op platte- of hellende daken en worden ook wel vegetatiedaken genoemd. De begroeiing kan bestaan uit sedum- of vetplanten, kruiden, mos en gras. De daken worden eerst voorzien van een waterdichte en wortelbestendige dakbedekking, zoals folie, waarna er een drainagelaag op wordt aangebracht. Deze laag van kunststof- of kleikorrels houdt het vocht vast. Hierop wordt een voedingslaag aangebracht, waarna de vegetatie kan worden geplant.

De in totaal tweeëntwintig huizen zijn gebouwd als vrijstaande woningen, twee-onder-een-kappers en in blokken van vier. Ze zijn opgetrokken in een witte baksteen en worden gekenmerkt door houten kozijnen, panelen en dakranden in een zachtgele kleur. De ramen van de begane grond zijn voorzien van betonnen luifels. Aan de achterzijde hebben de woningen een kleine privétuin, die doorloopt in een gezamenlijke groenzone. Achterop het perceel ligt een zogenaamde wadi, een droge beek die bij neerslag het overvloedige regenwater opneemt en afvoert naar de omliggende natuur.