Go Planet

Locatie Colosseum
Architect Harry Abels, Marieke Blanken, Michelle Booltink, Theo Franken / Landschapsarchitect: Lodewijk Baljon
Architectenbureau IAA Architecten, Enschede
Bekend van IJsbaan Twente, Grolsch Veste, Saxion Hogeschool, Scholingsboulevard
Jaar 2000
Bouwstijl hedendaags
Opdrachtgever Recreatieboulevards Nederland en Kondor Wessels

Go Planet Parc, voorheen Miracle Planet, is de grootste entertainmentboulevard van noordoost Nederland en voorziet de stad en regio Enschede van tal van recreatiefaciliteiten. Het park is gelegen tussen de Grolsch Veste en de IJsbaan Twente aan de noordwestzijde van de stad en werd in 2000 opgeleverd naar een ontwerp van IAA Architecten.

Het complex bestaat uit drie bouwvolumes waarin verschillende voorzieningen zijn ondergebracht. De unit aan de oostzijde omvat een megabioscoop met tien zalen en verschillende horecavoorzieningen. Achter de bioscoop aan de noordzijde is een grote entertainmenthal geplaatst die drieduizend bezoekers kan ontvangen. In dit gebouw zijn ook een bowlingcenter met veertien wedstrijdbanen, een duiktoren met een diepte van tien meter en enkele cafés en restaurants ondergebracht. Aan de overzijde is een rechthoekig bouwvolume geplaatst met een lengte van tweehonderd meter, waarin zich een grote indoor kartbaan en een sportstudio bevinden.

Door een gemeenschappelijk materiaal- en kleurgebruik vormt het complex één geheel. Gekleurd geprofileerd staalplaat is een terugkerende bekleding en alle units zijn voorzien van een entree met een enorme glaspartij. De samenhang wordt versterkt doordat de units zijn gerangschikt rond een gemeenschappelijke voetgangers- en terrassenzone, die is aangelegd met slingerende voetpaden, zachtgeel grind, grote lichtmasten en Italiaanse populieren. Het gedurfde kleurgebruik sluit goed aan op de functie van het complex: een plek voor vermaak en vertier.