Glazen Huis

Locatie Museumlaan 16
Architect Jan Benthem
Architectenbureau Benthem Crouwel, Amsterdam (uitvoerend architect: Van der Jeugd Architecten)
Bekend van Het bureau van voormalig rijksbouwmeester Mels Crouwel. Malietoren Den Haag, masterplan Schiphol, Stedelijk Museum Amsterdam, OV-Terminal Utrecht
Jaar 2006
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Familie Workel

Het ‘glazen huis’ is de laatste woning in een rij moderne villa’s aan de Museumlaan in Roombeek. De woning dankt zijn naam aan de geheel in glas opgetrokken, rondlopende gevel, waarachter een bescheiden en functionele woning schuilgaat. De woning is ontworpen door Benthem Crouwel uit Amsterdam, het architectenbureau van voormalig rijksbouwmeester Mels Crouwel. Het is één van de weinige particuliere woningen binnen het imposante oeuvre van dit architectenbureau.

De opdrachtgevers hadden niet veel eisen. Ze wilden een praktisch huis met een moderne vormgeving, voor een relatief laag budget. Omdat zij een groot liefhebber zijn van glas, was de keuze voor de gevelbekleding snel gemaakt. Met 190 m2 is het glazen huis de kleinste woning aan de Museumlaan, maar door de lange wand met verticale glaspanelen en het plaatsen van een stalen pergola op het dak, is het volume van de woning visueel vergroot. Vanaf de straat oogt de woning door de matglazen wand gesloten, maar aan de tuinkant bevindt zich een wand met kamerhoge ramen.

De plattegrond van het huis heeft de vorm van een lange, ondiepe doos met een knik. Centraal in de woning bevindt zich de woonkamer met keuken. Het opvallende rode keukenblok staat los in de ruimte en dient als scheidingswand. Aan het uiteinde van de woning bevindt zich een slaapkamer met badkamer. De eerste verdieping wordt bereikt via een stalen spiraaltrap, die als los element in de vide is geplaatst. Deze vide is georiënteerd op het zuiden en laat veel daglicht in de woning toe. Op de eerste verdieping zijn twee kamers, een badkamer en een berghok. Vanuit de overloop met vide betreedt men het royale dakterras. Doordat de eerste verdieping verschoven is ten opzichte van de begane grond, is een overdekte parkeerplaats ontstaan voor twee auto’s.