Gezondheidscentrum Twekkelerveld

Locatie Maanstraat
Architect Joop ter Horst, Barend Scherpbier
Architectenbureau Beltman Architecten (Enschede)
Bekend van Winkelcentrum Sterrenhof, Rode Doos
Jaar 2007
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Aveleijn SDT, Woningcorporatie Domijn

Het Gezondheidscentrum Twekkelerveld werd in 2007 geopend, gelijktijdig met het naastgelegen winkelcentrum Sterrenhof. Beide gebouwen werden ontworpen door Joop ter Horst en Barend Scherpbier van het architectenbureau Beltman. Samen vormen ze het voorzieningencentrum van de wijk Twekkelerveld. De bouw van het complex maakt deel uit van een grootschalige herstructrering van deze naoorlogse wederopbouwwijk.

Het gezondheidscentrum bestaat uit twee gebouwen die rond een gezamenlijke binnentuin zijn gesitueerd. Het oostelijke bouwdeel heeft een rechthoekige grondvorm en telt drie bouwlagen, waarvan de begane grond in gebruik is door het medisch centrum. Hiertoe behoren een huisartsenpraktijk, fysiotherapiepraktijk en een apotheek. Deze voorzieningen zijn van buiten herkenbaar door een afwijkende gevelbekleding in gele baksteen en glasstenen. Boven het medisch centrum zijn over twee verdiepingen zestien royale appartementen gerealiseerd.

Het westelijke bouwdeel heeft een langgerekte U-vormige plattegrond en telt twee bouwlagen met een kleine derde bouwlaag aan de zuidzijde. Dit gedeelte huisvest 23 kleinere zorgappartementen, waar hulpbehoevenden zelfstandig kunnen wonen en gebruik kunnen maken van onder meer een gezamenlijke huiskamer, keuken en teamkamer. Evenals het woongedeelte van het oostelijke bouwdeel zijn de gevels opgetrokken in rode baksteen, afgewisseld met hout. De appartementen zijn voorzien van grote vensters en inpandige balkons.