Gemeenschapshuis en woningen Zantinge

Locatie Hoek Wooldrikshoekweg en Hofstedeweg
Architect Nico Zantinge
Architectenbureau Nico H. Zantinge HBO
Bekend van Woningen Toernooistraat, Slagerij Zantinge
Jaar 1971 / 72
Opdrachtgever Doopsgezinde Gemeente ENschede

In de wijk Wooldrik staat op de hoek van de Wooldrikshoekweg en de Hofstedeweg een gemeenschapshuis met een strakke en pragmatische architectuurstijl. De kerk vormt samen met een rij van dertien woningen een besloten stedelijke ruimte met een sterk eigen karakter. Dit project uit het begin van de jaren ’70 is van de hand van de Twentse architect Nico Zantinge. De kerk annex verenigingsgebouw werd gebouwd in opdracht van de Doopsgezinde Gemeente Enschede.

Kenmerkend voor het project zijn de strakke vormen en de in witte steen opgetrokken gevels. De kerk staat op een ruitvormige plattegrond en bestaat uit twee bouwvolumes die in het midden via een centrale hal met elkaar in verbinding staan. De entree is centraal geplaatst in de zuidwesthoek van het gebouw op de hoek van beide straten. De manier waarop de regenpijpen links en rechts van de entree in het schuine metselwerk verdwijnen is karakteristiek voor het werk van Zantinge. Vanuit de hal heeft men aan de rechterzijde toegang tot een ruimte voor jongerenactiviteiten, aan de linkerzijde bevinden zich een garderobe, vergaderruimte en keuken. Direct tegenover de ingang bevindt zich de entree naar de grote zaal. Hoewel het gebouw aan de straatzijden zeer gesloten oogt, zijn de achtergevels open. Grote vensters in de zuid- en oostgevel laten veel daglicht toe in het gebouw. Een royale dakoverstek en gemetselde plantenbakken zorgen voor enige beschutting.

Achter de kerk, op de noordoostzijde van het terrein zijn in een slingerend lint dertien woningen gesitueerd. Ondanks de sobere vormgeving zijn er toch enkele karakteristieken van het werk van Zantinge herkenbaar. Zo verspringen de woningen licht ten opzichte van elkaar en zijn ze voorzien van kleine in reeks geplaatste ramen. Oorspronkelijk waren de kozijnen van zwart geschilderd hout en hadden de te openen ramen een typische bruin-oranje kleur, later zijn deze gewit. De woningen hebben een vrijwel vierkante plattegrond met kleine uitbouw aan de voorzijde waarin zich de trap bevindt. Aan de voorzijde zijn de keuken en het toilet gesitueerd, aan de achterzijde de woonkamer. Boven bevinden zich een kleine badkamer, twee kleine slaapkamers aan de voorzijde en twee grote slaapkamers aan de achterzijde, met toegang tot het balkon. Direct na oplevering werd op wens van twaalf van de dertien bewoners de woonkamer aan de achterzijde vergroot door de gevel naar achteren te plaatsen.

Aan de oostzijde van het plein is een verdiepte parkeergelegenheid gerealiseerd voor de bewoners en kerkgangers. Vandaag de dag is er naast de doopsgezinde gemeente een praktijk voor fysiotherapie in het gemeenschapsgebouw gevestigd.