Geluidswalwoningen

Locatie Oostweg / Wederiklaan
Architect Mieke Bosse, Peter Drijver
Architectenbureau Scala Architecten, Den Haag
Jaar 2003
Bouwstijl Hedendaags

Langs de Oostweg staat een lange wand van ritmisch geplaatste bakstenen gevels met daarin drie kleine vensters. Deze muur vormt de achterzijde van een serie van achttien woningen aan de Wederiklaan, die samen een barrière vormen tegen de verkeershinder van de Oostweg en Gronausestraat. Door het aaneensluiten van de achtergevels via tussenwanden werd het principe van een geluidswal in het ontwerp voor woningbouw geïntegreerd. De huizen zijn in 2003 opgeleverd en zijn ontworpen door Scala Architecten uit Den Haag, een bureau met een traditionalistische visie.

De karakteristieke woningen worden gekenmerkt door een zekere mate van kneuterigheid, die is bereikt door de toepassing van lage bakstenen muurtjes voorzien van bakstenen pijlers met daartussen witte houten pergola’s. Witte poorten completeren deze algehele sfeer van geborgenheid. De kubusvormige woningen van twee bouwlagen onder een plat dak hebben een teruggeplaatste voordeur aan de straatzijde, met daarnaast een raam voorzien van bovenlichten en op de eerste verdieping vier smalle ramen, alle voorzien van brede betonnen lijsten. De zuidgevel is voorzien van een uitbouw met grote vensters en heeft een zachtgele afwerking ter hoogte van de eerste verdieping, waarin drie ruitvensters zijn geplaatst. Aan deze zijde bevindt zich een kleine buitenplaats die wordt omsloten door de geluidsmuur en naastliggende woning. Door het dak van de uitbouw met de geluidsmuur te verbinden is een overdekt terras ontstaan.

Langs de straatzijde is een royale woonkamer gesitueerd en tegen een gesloten muur in de noordwesthoek van de woning bevindt zich een open keuken. Via een trap langs de noordgevel bereikt men de eerste verdieping, met langs de zuidzijde de slaapkamers en tegen de westgevel de badkamer, met zicht op de Oostweg.