Gebouw Essent

Locatie Marssteden 35
Architectenbureau Bureau de Gruyter architekten/ingenieurs
Jaar 1984
Bouwstijl Jaren 80
Opdrachtgever NV Electriciteitsmaatschappij IJsselcentrale (Zwolle)

In Enschede zijn enkele tienduizenden huishoudens aangesloten op de stadsverwarming. Dit betekent dat de verwarming van huizen en gebouwen centraal wordt geregeld via een warmtekrachtcentrale. Het bekendste voorbeeld hiervan is de stadshaard in Roombeek, die is verheven tot een waar kunstwerk bekleed met grote Delftsblauwe tegels. Van een totaal andere orde is de warmtekrachtcentrale van Essent, gelegen ten westen van de westelijke toegangsweg Westerval. Op een industrieterrein uit de jaren 80 van de vorige eeuw staat een kolossale hal met massieve gevels uitgevoerd in grijs- en bruintinten. De centrale werd in 1984 gebouwd in opdracht van de NV Electriciteitsmaatschappij IJsselcentrale.

Warmtekrachtcentrales zijn gunstig voor het milieu, omdat zij tegelijkertijd elektriciteit en warmte opwekken. Dit kan tot 80% efficiënter zijn dan beide afzonderlijk te produceren. De centrale in Enschede valt onder een middelgrote centrale, maar is desondanks een imposant gebouw. De plattegrond van het gebouw meet 55 bij 60 meter en de gevels zijn zo’n 25 meter hoog. Deze zijn voorzien van grijze golfplaten, waarbij de noord- en zuidgevel worden doorbroken door verticale vensterpartijen. De oost- en westgevel worden horizontaal doorbroken door een risalerend middendeel van bruine gevelplaten. Centraal geplaatst bevinden zich twee trappentorens met liftschacht die boven de gevel uitsteken. Beide torens zijn voorzien van een hoge vensterpartij met donker glas in rode kozijnen. Op het dak bevinden zich hoge schoorstenen. Oorspronkelijk prijkte op de voorgevel een groot logo van de IJsselcentrale, maar dit karakteristieke element is inmiddels verdwenen.

Het grootste gedeelte van de hal wordt in beslag genomen door grote ketels. Daarnaast is er een technische ruimte en een kantine voor het personeel. De warmtekrachtcentrale maakt onderdeel uit van een groot complex waar verschillende energiebronnen zijn samengebracht. Zo zijn er op het terrein ook een gasontvangststation en elektriciteitscentrale te vinden.