Garage Roelofzen

Locatie Lasondersingel 33
Architect Johannus Hermanus Sluymer (Deventer)
Bekend van Mariakerk, Jacobuskerk
Jaar 1928
Bouwstijl Streamline Moderne
Bijzonderheden Gemeentelijk monument

De voormalige garage Roelofzen is een opvallend pand aan de Lasondersingel, gebouwd volgens de stijlprincipes van de “streamline moderne” beweging uit de jaren ’20 van de vorige eeuw. De strak vormgegeven garage uit 1928 werd ontworpen door architect Johan Sluymer.

De jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw stonden in het teken van technologische innovatie. Architecten waren op zoek naar nieuwe stijlprincipes die deze vooruitgang tot uitdrukking konden brengen. Er ontwikkelde zich een architectuur die zich ontdeed van ornamenten en decoraties en werd gekenmerkt door horizontale lijnen, ronde hoeken, platte daken en de toepassing van nieuwe en voor die tijd goedkope materialen. De inspiratie voor deze strakke ontwerpen werd gehaald uit de revolutionaire vormgeving van machines. De gestroomlijnde stijl werd vooral toegepast op kleine gebouwen, zoals postkantoren, busstations en wegrestaurants en kreeg veel navolging in Engeland en Amerika. In Enschede herinnert naast garage Roelofzen ook de voormalige Fina-pomp aan de Gronausestraat aan deze periode.

In het oeuvre van Sluymer, waarin neogotische kerkenbouw overheerst, is de garage een opvallend ontwerp. Het geeft aan dat de architect zich sterk heeft laten inspireren door de functie van het pand: onderdak bieden aan de auto, een voor die tijd uiterst moderne technologie. Het ontwerp wordt gekenmerkt door eenvoud. De garage op een rechthoekige plattegrond en onder een plat dak bestond oorspronkelijk uit twee bouwdelen; een voorste bouwdeel van twee bouwlagen en een achteraanbouw van één bouwlaag. Dit achterste bouwdeel is tijdens de vuurwerkramp verloren gegaan. De garage is opgetrokken in baksteen met wit gepleisterde gevels boven een grijze plint. De grote middenrisaliet heeft op de begane grond drie grote vensters, die geplaatst zijn ter vervanging van de garagedeuren om meer licht in het gebouw te brengen. Hierboven is een strook vensters geplaatst die de horizontale belijning versterkt. De opgaande noordgevel heeft aan weerszijden schoorstenen.