Finapomp

Locatie Gronausestraat 1317 Glanerbrug
Architect Sybold van Ravesteyn
Bekend van NS stations en Purfina tankstations
Jaar 1961
Bouwstijl Nieuwe Bouwen met Art Deco invloeden
Opdrachtgever Purfina (Fina)
Bijzonderheden Gemeentelijk monument

Het vroegere Fina tankstation in Glanerbrug is begin jaren ’60 ontworpen door architect Sybold van Ravesteyn. Van Ravesteyn is vooral bekend door zijn ontwerpen voor de stations van de Nederlandse Spoorwegen, waarvan de meeste ondertussen zijn gesloopt. Daarnaast heeft hij voor Oliemaatschappij Purfina, beter bekend als Fina, tientallen tankstations ontworpen, die veelal worden gekenmerkt door lichtvoetige luifels. Vooral in Zeeland en Groningen zijn veel van deze pompen te vinden. De Finapomp in Glanerbrug is nog altijd als tankstation in gebruik en het ontwerp is vrijwel ongewijzigd gebleven.

De vroegere Fina pomp in Glanerbrug heeft een opvallende siergevel en een losstaand reclamebord met daarop de naam van de oliemaatschappij. De sculpturale en hoekige gevel is geconstrueerd met gewapend beton en geplaatst op een stenen plint. De gevel wordt omlijst door een sierrand en in het midden is een horizontale glasstrook met entree geplaatst, die de vorm van de gevel volgt. Links en rechts bevinden zich ronde ramen. Achter de gevel gaat een eenvoudige doos schuil, waarin zich de dienstruimten bevinden en destijds ook een woning voor de beheerder. De siergevel suggereert dat het hier gaat om een verbouwing van een bestaande pomp

Aanvankelijk was Van Raveysteyn aanhanger van het Nieuwe Bouwen, maar later paste hij steeds vaker versieringen toe in zijn ontwerpen. Voor de Purfina tankstations liet hij zich inspireren door tankstations in de Verenigde Staten en Canada. Zijn ontwerpen staan symbool voor de snelheid van het autorijden en de ‘booming business’ van de olie-industrie in de jaren ’60.

De Finapomp in Glanerbrug is één van de weinige overgebleven tankstations van Van Ravesteyn. Momenteel is de pomp in het bezit van tankmaatschappij Total, die de blauwe decoratiekleur van Purfina verving door rood. Afgezien van enkele kleine toevoegingen, waaronder een reclamebord, luchtpomp en afdak boven de ingang, is het ontwerp van Van Ravesteyn ongewijzigd gebleven. Voorheen stond aan de Hengelosestraat in Enschede ook een Finapomp naar ontwerp van Van Ravesteyn, maar deze is gesloopt.