Fietsbrug Auke Vleerstraat

Locatie Auke Vleerstraat
Architectenbureau IPV Delft
Jaar 2011
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Gemeente Enschede

In 2011 werd aan de rand van de westzijde van Enschede de verdubbeling van de Auke Vleerstraat afgerond. Tussen de Afinkweg en Twekkeler Es is een vierbaans rijstrook gerealiseerd bestaande uit twee parallelwegen. Om het fietsverkeer een snelle en veilige oversteek te bieden over deze brede strook asfalt is er een moderne fietsbrug aangelegd. Het ontwerp van de brug is van het ingenieurs- en ontwerpbureau IPV Delft en is het resultaat van een door de gemeente Enschede uitgeschreven prijsvraag.

De fietsbrug is eenvoudig maar uiterst sierlijk vormgegeven als een meanderende lus die zich een weg door het landschap baant. Hiermee is beantwoord aan de vraag van de gemeente om de brug niet het zicht op het landschap te laten ontnemen, maar om deze juist in het landschap te integreren. Door de slingerbeweging is er een logische aansluiting op de bestaande wegen ontstaan en door de lengte van 427 meter is er tevens een geleidelijke helling gecreëerd. Ook kon door het organische ontwerp een bestaande bomengroep worden gespaard.

De brug heeft een overspanning van 280 meter en meet op het hoogste punt 5,5 meter. De constructie is opgebouwd uit veertien betonnen segmenten van twintig meter in lengte en met een gewicht van honderd ton. Door de toepassing van een tandverbinding is het gelukt om deze zware constructie toch slank te laten ogen. Het prefab witte beton heeft een zeer hoge afwerkingkwaliteit. De reling van de brug is eenvoudig uitgevoerd met een buisvormige reling gecombineerd met staalkabels, waarmee de vloeiende lijn van de brug wordt benadrukt. Om de poortfunctie van de brug, die toegang geeft tot het Kennispark Twente, te versterken, ontwierp IPV Delft eveneens een lichtsculptuur van veertien meter, uitgevoerd in groen glas met ledverlichting.