Fabrieksschool Rigtersbleek

Locatie Goolkatenweg 54
Jaar 1992
Opdrachtgever G.J. van Heek & Zonen

Aan de Goolkatenweg bevindt zich een opvallend fraai historisch pandje, waarin zich een praktijk voor fysiotherapie heeft gevestigd. Het betreft hier de voormalige school van de Rigtersbleek fabriek, die in 1922 werd gebouwd op initiatief van de firma Van Heek & Co. Jongens en meisjes die vaak al op jonge leeftijd werkzaam waren in de fabriek konden hier hun basisonderwijs volgen.

De fabrieksschool vormt samen met het voormalige verzendhuis met hoektoren en een hoogbouw weverij de enige overgebleven gebouwen van het ooit imposante Rigtersbleek complex. Na het faillissement van de in 1897 opgerichte fabriek werd een groot deel van de gebouwen gesloopt, evenals vele andere fabrieken in de stad. Het gaaf bewaarde fabrieksschooltje kan dan ook worden beschouwd als een bijzondere herinnering aan de textielindustrie. In het schooltje leerden de meisjes handwerken en koken, terwijl de jongens werden onderwezen in Engels en rekenen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het pand gebruikt door de Duitsers, maar later verschafte het ook onderdak aan de Engelsen en Canadezen. Na de oorlog deed het gebouw dienst als nooddependance van de lagere school aan de Loudonlaan en in de jaren zestig was het een opvangplek voor de gastarbeiders in de textielindustrie. Sinds 1971 is het in eigendom van een fysiotherapeut.

Het symmetrische eenlaags pandje onder een uitkragende schilddak met rode Hollandse pannen heeft bakstenen gevels die later zijn voorzien van een crèmekleurige verflaag. De zijrisalieten met schilddakjes hebben fraaie dakkapellen en drieluiks ruitvensters. De centraal gesitueerde dubbele voordeur onder luifel is omgeven met eveneens ruitvensters. Boven de entree bevindt zich een rondboog reliëf van een spinnende vrouw en op het dak een kleine dakkapel. In de gevel zijn muurankers geplaatst. Centraal op het dak staat een in brons uitgevoerd dakruitertje met uurwerk.

Aan de rechterzijde bevindt zich een qua typologie op de school geïnspireerde garage. Deze is met de school verbonden door een gang en voorzien van twee dubbele garagedeuren en een rood schilddak. Deze uitbreiding werd gerealiseerd ten behoeve van de nieuwe functie als praktijk voor fysiotherapie. In deze periode is ook het interieur aangepast.