Euregiokliniek

Locatie Capitool 1
Architect Evert Jan Lemson
Architectenbureau De Boer De Witte architecten, Enschede
Jaar 1998
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Oorspronkelijk een privékliniek

Het kantoorpand Euregiokliniek op het Business & Sciencepark, naar een ontwerp van Evert Jan Lemson en De Boer De Witte architecten, werd oorspronkelijk gebouwd als privékliniek. Door politieke ontwikkelingen die een negatief effect hadden op de opening van nieuwe klinieken, werd het pand in 1998 in gebruik genomen als kantoor.

Oorspronkelijk beoogde het speelse ontwerp huisvesting te bieden aan zowel een privékliniek als een laboratorium. De combinatie van open en gesloten geveldelen komt voort uit deze bestemming. De kliniek zou worden ondergebracht in het sculpturale bouwvolume met gevels van okergele baksteen en glas. Dit gebouw met een driehoekige plattegrond met afgeronde hoeken omsluit de noordzijde van het tweede bouwvolume: een rechthoekige doos van drie bouwlagen met gevels van glas afgewisseld met golfbeplating. De beide delen zijn gescheiden door twee gebogen wanden waar de hoofdentree tussen ligt. De installaties bevinden zich in een kelder onder de kliniek.

Nadat de bestemming van het pand was gewijzigd in die van kantoor, wijzigde ook het programma van eisen. De architecten besloten om het destijds nieuwe concept van flexibele werkplekken toe te passen en ontwierpen een grote centrale ruimte voorzien van cocons die als werkplekken fungeren. Op deze manier zijn er zowel gezamenlijke als individuele werkplekken gecreëerd. Het pand wordt aan de noordzijde omringd door een waterpartij, aan de oost- en westzijde zijn parkeerplaatsen aangelegd.