Erve 'het Schukkink'

Locatie Schukkinkweg 15
Architect Jan Jans
Bekend van Twentse landelijke bouwkunst
Jaar 1929
Bouwstijl Amsterdamse School / Jaren ‘30
Opdrachtgever Kromhof
Bijzonderheden Rijksmonument/Industrieel Erfgoed

In het buitengebied van Enschede bevinden zich tal van boerderijen die tot Rijksmonument zijn verklaard. Één van deze boerderijen ligt op het ‘Erve Schukkink’, gelegen aan de Schukkingsweg aan de zuidoostkant van Enschede. Deze boerderij uit 1929 werd ontworpen door architect Jan Jans voor de heer Kromhof.

De Almelose architect Jans was een grote liefhebber van de streek Twente en een kenner en restaurateur van traditionele Twentse gebouwen. Ook ontwierp hij eigentijdse boerderijen, waarvan Erve het Schukkink een voorbeeld is. Jans werkte enkele jaren in Amsterdam, waar de bekende architect Hendrik Petrus Berlage één van zijn leermeesters was. De rationele bouwstijl van Berlage is herkenbaar is het ontwerp van de boerderij, die is opgetrokken in een eenvoudige maar zorgvuldige baksteenarchitectuur.

De boerderij op erve het Schukkink is een zogenaamde ‘hallenhuisboerderij’, een langwerpige, driebeukige boerderij met in het midden de deel en aan weerszijden de stallen. De woonruimte bevindt zich aan de voorzijde van het gebouw. De boerderij heeft een symmetrische voorgevel met een brede erker, waarvan zich aan weerszijden een entree bevindt. Het dak van de erker heeft een door kolommen gesteund overstek, waardoor beide entrees beschut zijn. Boven de erker bevindt zich een horizontaal venster, met daarboven twee kleine ronde vensters en in de top van de gevel een klein erkertje. De boerderij heeft een geknikt zadeldak. In de rechterzijgevel bevindt zich een uitbouw met balkon en dakkapel. In de achtergevel geven schuurdeuren toegang tot de deel en de stallen. Op het erf bevindt zich naast de boerderij een grote vakwerkschuur.

Jan Jans tekende, restaureerde en ontwierp veel gebouwen in Twente. In zijn leven maakte hij meer dan tweeduizend tekeningen met tekenstift, die in bezit zijn van de in 1953 opgerichtte Jan-Jansstichting. Driehonderd tekeningen zijn in het bezit van Rijksmuseum Twenthe.